Kanaďané těžko hledají slova: Nešťastný odraz nás poslal domů... Kredit pro Čechy

Střídačka Kanady po čtvrtfinálové porážce | Foto: iihf.com

Obrovský zmar, tázavé pohledy. Kanadský sen o zlatém hattricku rozmetal 11 vteřin před třetí sirénou český power forward Jakub Štancl. „Nešťastný odraz nás poslal domů takhle brzo. Je to na nic,“ povzdechl si v rozhovoru pro televizní stanici TSN útočník Owen Beck.

Javorové listy přicestovaly do Göteborgu jako jeden z hlavních aspirantů na nejcennější kov. Skupinovou fázi završily na druhé příčce za domácím Švédskem a ve čtvrtfinále platily za jednoznačného favorita, ale...

Češi druhý rok po sobě šokovali hokejovou veřejnost. „Všichni víme, jak je tady těžké vyhrávat, zejména ve čtvrtfinále. Bavili jsme se o tom, že to bude zápas o každý centimetr. Tentokrát to prostě nevyšlo,“ bilancoval kouč Alan Letang.

„Musím dát kredit soupeři, bojoval opravdu tvrdě...“

Jeho svěřenci nezachytili start utkání: v první třetině dvakrát inkasovali a působili relativně zakřiknutým dojmem. V prostřední části ale rozpoutal zámořský gigant předpokládané peklo, ze kterého vytěžil dvě trefy.

„Dostali jsme se do tempa a odehráli zřejmě dvě nejlepší třetiny celého turnaje. O to víc je to frustrující,“ poznamenal Letang. „Musím dát kredit soupeři, bojoval opravdu tvrdě...“

„Těžko se to vyjadřuje slovy. Podle mě jsme tvrdě makali a čtyřicet minut hráli dobře. První třetina nám možná trochu utekla, ale nevzdali jsme to,“ připojil se Conor Geekie.

Mančaft kolem kapitána Frasera Mintena zkrátka musí polknout pořádně hořkou pilulku. „Je to hrozný pocit, tohle nechce zažít nikdo. Škoda, že jsme promarnili takovou příležitost,“ vykládal kanadský lídr pro TSN.

„Těžko se to vyjadřuje slovy.“

Podobné fráze volil ofenzivní kolega Easton Cowan: „Není moc co říct. Myslím, že jsme dominovali, ale dnes nám to nevyšlo.“

Poprvé od roku 2019 tedy boje o medaile proběhnou bez hráčů ze země, která je všeobecně považována za kolébku hokeje. Češi oproti tomu potřetí za sebou proklouzli do semifinále – poprvé po 26 letech.

„Všichni se z toho musíme hodně poučit. Nikdo se pochopitelně necítí zrovna skvěle. Na druhou stranu tady jsou kluci, co můžou jet i další rok,“ povídal sklesle centr Beck.

Podle hlavního kouče Letanga se Kanaďané s nesmírným tlakem popasovali dobře. „Musíme mít na paměti, že to jsou stále kluci kolem devatenácti let. Obětovali Vánoce, aby sem dorazili,“ zdůraznil 48letý trenér.

„Nikdo se pochopitelně necítí zrovna skvěle.“

A pokračoval: „Trochu zapomínáme na to, že na svých bedrech svým způsobem nesli očekávání celé Kanady...“

„Nechci to moc porovnávat s turnajem před rokem, ale tehdy se to k nám v takových situacích odrazilo,“ vrátil se ještě Letang ke smolné třetí brance. „Letos to tak prostě nebylo.“

Zároveň vyzdvihl kanadské příznivce, kteří vážili dlouhou cestu do Evropy. „Přijelo jich sem tolik a utratili peníze, aby nám fandili. S porážkou se to trochu ztrácí, ale bylo skvělé vidět ve městě naše dresy. Vím, že kluky vážně mrzí, jak to dopadlo,“ dodal Letang.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz