Jarmilinými rodiči byli slavný operní zpěvák Zdeněk Švehla a baletka Jarmila Švehlová. V roce 1978 Jarmila absolvovala Pražskou konzervatoř a brzy začala hostovat v Národním divadle, kde si zahrála v různých inscenacích.

První angažmá získala v divadle S.K. Neumanna, kde ztvárnila řadu výrazných rolí. Později se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde hrála v inscenacích jako Letní hosté či Mistr a Markétka. Významně přispěla k českému divadlu a stala se oblíbenou herečkou.

Televizní úspěchy odstartovala Babetka

Od roku 1978 se Jarmila věnovala i televizní tvorbě, kde ztvárnila mnoho nezapomenutelných postav. Nejvíce si ji diváci pamatují jako krásnou princeznu z pohádek, zejména krásnou Babetku z pohádky Co takhle svatba, princi? Málokdo však ví, že kvůli této roli musela Jarmila Švehlová utéct z nemocnice. Po operaci slepého střeva riskovala své zdraví, když utekla ze špitálu, aby mohla natočit tuto nezapomenutelnou pohádku.

Další nezapomenutelnou rolí je také role vypravěčky v seriálu Vlak dětství a naděje.

Cesta k dabingu a malbě

Již od konce 70. let se Jarmila Švehlová věnuje dabingu. Svůj hlas propůjčila stovkám postav, včetně rolí v zahraničních filmech s hvězdami jako Ornella Mutti nebo Catherine Deneuve. V roce 2003 se začala intenzivně věnovat malbě, kde se inspiruje divadlem, duchovním světem a hudbou. Její obrazy, inspirované hudbou a vlastními pocity, vystihují různé tematické směry, od krajinomalby po abstrakci.

V roce 1986 se Jarmila provdala za Josefa Hájka, bývalého poslance a primátora Prahy. A jak dneska vypadá? Takto:

I přes pestrý život a úspěšnou kariéru v divadle, televizi a dabingu zůstane Jarmila Švehlová navždy spojena s obrazem krásné princezny Babetky. Její odvaha a umělecký přínos přetrvávají v srdcích diváků, ať už na jevišti nebo plátně.

A na její roli princezny Babetky zavzpomínejme díky tomuto videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ahaonline.cz, cs.wikipedia.org, www.csfd.sk