Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Šestnáctiletý Littler píše senzační příběh, postoupil do finále mistrovství světa v šipkách

Pohádkové tažení šestnáctiletého Angličana Luka Littlera, komety světového šampionátu v šipkách, bude mít konec až ve finále. Už po pondělním vítězství nad Brendanem Dolanem ze Severního Irska 5:1 se stal nejmladším semifinalistou v historii. V úterý večer pak v Londýně vyřadil i krajana Roba Crosse, mistra světa z roku 2018.

Luke Littler na mistrovství světa v šipkách
zdroj: PA Images autor: Zac Goodwin

Devatenáct dní před 17. narozeninami je Littler s přehledem nejmladším finalistou mistrovství světa. Navíc se může stát prvním nenasazeným hráčem, který kdy získá titul.

Jeho soupeřem bude Luke Humphries, jenž si premiérovým postupem do finále zajistil posun na místo světové jedničky. Dalšího Angličana Scotta Williamse, který ve čtvrtfinále překvapivě vyřadil favorizovaného Nizozemce Michaela van Gerwena, deklasoval 6:0.

"Chybí mi slova. Je prostě šílené, že jsem při svém debutu ve finále mistrovství světa," řekl Littler televizní stanici Sky Sports. A zároveň prozradil svůj plán na finále: "Udělám to, co jsem dělal vždycky. Ráno si dám omeletu se šunkou a sýrem, pak přijdu sem, sním pizzu a potrénuju."

Dosud nejmladším finalistou světového šampionátu byl Kirk Shepherd, který si v roce 2008 zahrál o titul ve věku 21 let a 88 dní.

Littler se do historie zapsal hned úspěšným vstupem do turnaje, v tak mladém věku dosud žádný hráč zápas na MS nevyhrál. V úvodu šampionátu na něj diváci v Alexandra Palace pokřikovali "ráno musíš do školy", ale postupně si Littler vysloužil stále větší respekt. Postupem do finále vydělal už 200 tisíc liber (5,6 milionu korun) a požívá výhod veřejně známé osoby. Z lóže si mimo jiné užívá utkání fotbalové Premier League.

"Byl jsem na Arsenalu, na Tottenhamu. Lidé za mnou chodí. Neznám je, ale oni mě ano. Je to fajn, s každým se vyfotím," uvedl Littler po semifinále. Fotku s ním si udělali i fotbalisté Arsenalu Declan Rice a Aaron Ramsdale.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články