Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

Prosklená fasáda zaujme na první pohled. Dům však nabízí mnohem více

03. 01. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Uprostřed chráněné přírody, čtyři kilometry od nejbližší obce, se nachází rodinný dům s prosklenou celou jihozápadní fasádou. Každý pokoj se tak stává soukromou pozorovatelnou nikde nekončícího panoramatu.

Rodinný dům se nachází v Krkonošském národním parku, což jeho obyvatelům skýtá ničím nerušený klid a zároveň i výhledy do všeobjímající okolní přírody s horským reliéfem. Zajišťuje to prosklená fasáda.

Dům v zasněžené krajině

Díky prokslené fasádě se každý pokoj tohoto domu stává soukromou pozorovatelnou nikde nekončícího panoramatu. Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

Tato skutečnost však měla vliv na projekt domu, jehož podobu bylo třeba konzultovat s ochranáři přírody a příslušnými úřady, které ji musely schválit.

Přečtěte si také:
Prosklený dům: Místo, kde můžete pozorovat magický západ slunce

Na začátku nebylo vše lehké

Pro návrh domu oslovili majitelé Ing. arch. Zdeňka Fránka z architektonického ateliéru Fránek Architects, který přibližil jedno z omezení, se kterým se vypořádal.

„Vzhledem k umístění stavby uprostřed chráněného území bylo třeba dodržet přísné regule jejího návrhu. Například nebylo úplně možné postavit dům na libovolném místě pozemku. Pro ulehčení jednání s úřady jsme proto šli ve stopě objektu, který zde původně stál a jehož půdorys nová stavba kopíruje.“

Bílá vana u prosklené stěny

Dům nabízí nádherné scenérie ze všech míst. Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

Spodní část objektu, jejíž základ tvoří železobetonová konstrukce, je ve svahu. Ze severovýchodní strany, kde se nachází hlavní vchod domu, je tak zcela pod úrovní terénu, avšak z opačné, jihozápadní strany směrem od zahrady je přístupná.

Vzhledem k umístění stavby uprostřed chráněného území bylo třeba dodržet přísné regule jejího návrhu. Proto jsme šli ve stopě objektu, který zde původně stál a jehož půdorys nová stavba kopíruje,“ Ing. arch. Zdeněk Fránek, architekt

Hlavním vstupem se pak vchází do prvního nadzemního podlaží technologicky řešeného jako dřevostavba. Střecha domu je dle přísných požadavků na vzhled stavby, ale i z podstaty horského prostředí sedlového tvaru se strmým sklonem. Krytinu suplují lepené modřínové latě, které architekt zároveň využil jako fasádní obklad celého domu.

„Tím, že jsou latě lepené, nedochází k jejich kroucení, a bez obav tak odolávají náročným klimatickým podmínkám horského prostředí,“ vysvětluje Zdeněk Fránek.

Účelná designová čistota

O počtu místností, jejich funkcí i designu měli majitelé od začátku jasnou představu. V podlaží přístupném hlavním vchodem se nachází obytná část s kuchyní, pracovnou, jednou ložnicí a hygienickým zázemím. Centrální obytná místnost je pak otevřená do krovu, ve kterém se nachází relaxační prostor pro meditaci a knihovna.

Modrá sedací souprava u prosklené stěny

Centrální obytní část je otevřena do krovu. Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

Spodní podlaží zapuštěné do svahu pak slouží jako klidová část domu – nachází se zde tři ložnice, koupelna s toaletou, dále prádelna a technická místnost. Jednotlivá podlaží propojuje točité schodiště. Na přání majitelů je zařízení celého prostor velmi jednoduché a ve světlých barvách.

Světlé polyuretanové stěrky na podlaze doplňují bílé stěny, ve stejném ladění jsou také koupelnové obklady, zárubně s interiérovými dveřmi a většina nábytkového vybavení. Designově čistá jsou i interiérová svítidla od firmy myLIGHT.

Dlouhý stůl se židlemi u okna

Dominantní bílá barva umocňuje jednoduchý styl interiéru a nechává vyniknout přírodní scenérii. Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

Účelně minimalisticky zařízený interiér nechává o to více vyniknout kráse panenské přírody za prosklenými stěnami. Tím se maximalizuje vjem propojení interiéru s nekonečnou dálkou horské scenérie.

Přečtěte si také:
Vytvořili prosklenou čtrnáctimetrovou fasádu. Vila se tak dočká kapitánského můstku

Exteriér

„Prosklení celých stěn bylo realizováno pomocí bezrámových oken značky Janošík, u kterých sklo zvenčí překrývá jejich nosné konstrukce. Fixní prvky jsou doplněny ve spodním patře francouzskými okny umožňujícími vstup na zahradu, v horním patře pak HS portálem vedoucím na balkon trojúhelníkového tvaru,“ říká architekt.

Chodba a knihovna

Okna, ale i interiérové dveře architekt vybavil kováním MAXIMAL a MINIMAL z dílny českého výrobce M&T. „Tyto modely klik využívám ve svých návrzích velmi často. Líbí se mi, že se jedná o ucelené kolekce kování, které zahrnují produkty jak pro dveře, tak i pro okna,“ říká architekt Zdeněk Fránek a Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, k modelovým řadám doplňuje:

Velká knihovna podél stěny

Rodinný dům uprostřed Krkonoš se nachází čtyři kilometry od nejbližší obce. Zdroj: PETER POLÁK PRO M&T

„Kování MAXIMAL a MINIMAL mají téměř shodný design, rozdíl mezi nimi je ve schopnosti kování MAXIMAL nést ve své čelní ploše výplň z nejrůznějších materiálů, čímž je umožněno sladění s dekorem dveřních a okenních prvků.“ Oba typy klik navíc plně korespondují s minimalistickým stylem celého interiéru.

Rodinný dům v Krkonoších

Zastavěná plocha: 225 m2
Užitná plocha: 376 m2
Architekti: Ing. arch. Zdeněk Fránek, Fránek Architects, franekarchitects.cz

Fotogalerie

Redakčně zpracovala: Lucia Blažiová
Foto: Peter Polák pro M&T
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: drevostavby panoramatické výhledy Prosklená fasáda
Sdílejte článek

Diskuze