Hlavní obsah

Myšák Mickey je volný. Zahraje si i v hororech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další legendární animovaný hrdina vstoupí do hororu. Filmaři tentokrát sáhli po postavičce Myšáka Mickeyho. Na ni – konkrétně na její jednu podobu – od nového roku vypršela autorská práva. Ta se datovala k uvedení snímku Parník Willie, který si odbyl v amerických kinech premiéru v roce 1928.

Upoutávka na horor Mickey´s Mouse Trap (Past Myšáka Mickeyho)Video: MM Trap LTD, Reuters

 
Článek

Web Variety.com uvádí, že jeden z prvních, kdo chce Myšáka autorsky využít jinak, než jsou diváci zvyklí, je režisér Steven LaMorte. Ten se ujme režie zatím nepojmenované hororové komedie. Sadistický Myšák v ní bude trápit skupinu nic netušících cestujících na trajektu. Natáčení by mělo začít na jaře. Počítá se s tím, že hlavní hrdina se nebude jmenovat Myšák Mickey.

„Parník Willie přinášel radost celým generacím, ale pod tímto veselým zevnějškem se skrývá potenciál pro čistý, bezuzdný teror,“ uvedl LaMorte v tiskovém prohlášení a dodal, že jeho protagonista se bude jmenovat jako původní snímek: Parník Willie.

Myší to sice tak docela nezačalo, ale baví diváky dodnes

Kultura

Podle americké legislativy autorská práva končí 95 let po uvedení filmu. Od pondělí tak mohou umělci a filmaři využívat záběry, kresby a postavy z Parníku Willie, aniž by museli žádat svolení či platit autorské poplatky společnosti Walt Disney.

Ta drží další práva k legendární postavičce, včetně pozdějších podob. Ten, kdo bude chtít Mickeyho „vytěžit“, tak musí používat jen záběry ze snímku, jenž vznikl v roce 1928. Firma Walt Disney v této souvislosti koncem roku 2023 oznámila, že bude na vše pečlivě dohlížet a nebude se bát podávat případné žaloby.

K umělcům, kteří se snaží co nejdříve uvést svůj film s Myšákem do kin, patří režisér Jamie Bailey. Ten oznámil vznik hororového filmu Mickey´s Mouse Trap (Past Myšáka Mickeyho) hned 1. ledna. Podle všeho je již hotový. Alespoň o tom svědčí zveřejněný trailer. Odehrává se v parku plném zábavy a premiéru si má odbýt někdy v březnu.

Kontroverzní umělec udělal z legendárního myšáka ukazatel času

Muži

Mickey Mouse a Medvídek Pú dobyli Severní Koreu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám