„Sladké jsem miloval snad odjakživa. Od babičky jsem zbožňoval kynuté koláče, buchty a další dobroty, které pekla. Často jsem se v kuchyni motal a koukal jsem jí pod ruce. Můj otec pak začal v oboru podnikat. U něj jsem se vyučil,“ usmívá se špičkový český cukrář Lukáš Skála (44), jehož větrníky, punčáky, laskonky, malinové dortíky a špičky z cukrářské továrny v centru Prahy jsou vyhlášené široko daleko. Je však i úspěšným matadorem na poli vrcholových gastronomických soutěží. Před sedmi lety si dokonce z olympiády v Erfurtu přivezl zlatou medaili a předloni mu v Lucembursku zlato těsně uniklo. Jak trénuje? A co ho pětadvacet let v oboru naučilo o české chuti? | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Indiána nemusím, ten je na posledním místě. První je brambora, říká cukrář

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sladké jsem miloval snad odjakživa. Od babičky jsem zbožňoval kynuté koláče, buchty a další dobroty, které pekla. Často jsem se v kuchyni motal a koukal jí pod ruce. Můj otec pak začal v oboru podnikat. U něj jsem se vyučil, usmívá se špičkový český cukrář Lukáš Skála, jehož větrníky, punčáky, laskonky, malinové dortíky a špičky z cukrářské továrny v centru Prahy jsou vyhlášené široko daleko.

Lukáš Skála je však i  úspěšným matadorem na poli vrcholových gastronomických soutěží. Před sedmi lety si dokonce z olympiády v Erfurtu přivezl zlatou medaili a předloni mu v Lucembursku zlato těsně uniklo.

Jste na sladké?
Velmi!

Co máte nejradši?
Povidlovou buchtu. A co si pamatuji, máma peče pořád stejnou dvoubarevnou třenou bábovku, kterou dělávala i v době mého dětství. Tu mám moc rád. A teď v pondělí mi přivezla jednoduchou jablečnou buchtu na pekáč potřenou marmeládou a čokoládou. Byla výborná! Hned jsem si ji dal, a to jsem sotva přijel z práce. (smích)

Já si myslím, že když jíte věci od základních surovin, dáte si trošku cukru nebo něco z mouky bez umělých přídavků, pak to tělo umí normálně zpracovat, protože je na to historicky připravené.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma