- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
„Sladké jsem miloval snad odjakživa. Od babičky jsem zbožňoval kynuté koláče, buchty a další dobroty, které pekla. Často jsem se v kuchyni motal a koukal jsem jí pod ruce. Můj otec pak začal v oboru podnikat. U něj jsem se vyučil,“ usmívá se špičkový český cukrář Lukáš Skála (44), jehož větrníky, punčáky, laskonky, malinové dortíky a špičky z cukrářské továrny v centru Prahy jsou vyhlášené široko daleko. Je však i úspěšným matadorem na poli vrcholových gastronomických soutěží. Před sedmi lety si dokonce z olympiády v Erfurtu přivezl zlatou medaili a předloni mu v Lucembursku zlato těsně uniklo. Jak trénuje? A co ho pětadvacet let v oboru naučilo o české chuti? | foto: Tomáš Krist, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Lukáš Skála je však i úspěšným matadorem na poli vrcholových gastronomických soutěží. Před sedmi lety si dokonce z olympiády v Erfurtu přivezl zlatou medaili a předloni mu v Lucembursku zlato těsně uniklo.
Jste na sladké?
Velmi!
Co máte nejradši?
Povidlovou buchtu. A co si pamatuji, máma peče pořád stejnou dvoubarevnou třenou bábovku, kterou dělávala i v době mého dětství. Tu mám moc rád. A teď v pondělí mi přivezla jednoduchou jablečnou buchtu na pekáč potřenou marmeládou a čokoládou. Byla výborná! Hned jsem si ji dal, a to jsem sotva přijel z práce. (smích)
Já si myslím, že když jíte věci od základních surovin, dáte si trošku cukru nebo něco z mouky bez umělých přídavků, pak to tělo umí normálně zpracovat, protože je na to historicky připravené.
Připojte se ještě dnes a získejte: