Hlavní obsah
Umění a zábava

To netrvalo dlouho: Slavný myšák Mickey si zahraje hlavní roli v hororu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public Domain

1. 1. 2024 vypršel copyright pro nejznámějšího hlodavce na světě, Disney již nevlastní původní verzi Mickey Mouse z roku 1928. Ani ne týden později se veřejnosti představil trochu jiný Mickey.

Článek

Je to Mickey, ale takhle jste ho ještě neviděli

Upoutávka na brutální slasher film, který se točí kolem maskovaného zabijáka převlečeného za Mickey Mouse, byla vydána okamžitě 1. ledna, tedy přímo v ten den, kdy v USA vypršela autorská práva na nejstarší verzi kreslené postavičky z klasického animáku „Parník Willie“.

„Parník Willie“, krátký animovaný film z roku 1928 představuje rané verze Mickeyho a Minnie. Ačkoliv postavy v tomto kresleném mistrovským díle ještě nemluví, stal se film milníkem pro moderní filmovou tvorbu a pro Hollywood. Po několika soudních prodlužování práv se Disney rozhodl neřešit tuto původní verzi Mickeyho a nechat ho od 1. ledna tak nějak na pospas. Teoreticky může nyní každý z nás používat a adaptovat původní postavy z „Parníka Willie“ a „Plane Crazy“ – další kreslený film z roku 1928.

Méně než 24 hodin po skončení ochrany autorských práv oznámili první režiséři hned dva horory, v nichž slavná myš hraje hlavní roli. „Mickey's Mouse Trap“, tedy „Mickeyho past na myši“, je příběh o vrahovi převlečeného jako Mickey Mouse, který pronásleduje skupinu přátel v zábavním parku. Druhý film je zatím nepojmenovaná hororová komedie se sadistickým Mickeym mučícím nic netušící cestující na trajektu.

„Diváci by náš film neměli brát příliš vážně, natočili jsme ho jako vtipně myšlený nesmysl,“ řekl Simon Phillips, který nejen že napsal a produkoval tuto hlodavčí hororovou hovadinu, také převzal hlavní roli muže za maskou. Podle Phillipse by další rodinný film s Mickeym nepřilákalo diváky, spíše je potřeba ukázat myšáka naprosto odlišně, než jsme ho do teď znali.

Mickey není první vražednou postavičkou

2022 vypršela práva Medvídka Pú z originální knihy od autora A.A Milnea. Jméno „Medvídek Pú“ je tedy veřejnou doménou a lze ji používat zcela bez omezení. Skoro. Ikonické červené tričko a postavy jako Tygr nebo Ijáček se poprvé objevily později, a jsou tím pádem ještě chráněné. Jedině Medvídkovi Pú a Prasátku autorská ochrana vypršela.

Proto se rozhodl Rhys Waterfield natočit horor „Medvídek Pú: Krev a med“. Za necelé dva týdny se zrodil nízkorozpočtový horor, jenž se vizuálně i tematicky hodně podobá letošnímu hororu „Mickeyho past na myši“. Film začíná tím, že Kryštůfek Robin opustí svá zvířata a odjede na vysokou školu. Jenže bez jídla ztratí Pú a Prasátko jejich dětskou nevinnost a vracejí se ke svým starým zvířecím instinktům (více méně, přeci jen je čistě masožravé prase spíše vzácné).

Tato verze Medvídka Pú a Prasátka jsou vysoké jako lidi, Pú má u sebe sekeru a na sobě džínové kšandy, a z Prasátka se stal divočák s obrovskými kly.

Novější Mickey stále chráněný

Komerčně se dá používat ale pouze kreslená verze z „Parníka Willieho“. Jakékoliv novější modely Mickeyho stále patří výhradně k Disney.

„Budeme samozřejmě nadále chránit naše práva pro modernější verze značky Mickey Mouse, stejně tak ochráníme novější díla a samotné jméno. Přeci jen se jedná o našeho maskota, jehož ikonický tvar a charakter zůstane naší obchodní značkou,“ uvedla společnost.

Režisér hororu „Mickeyho past na myši“ potvrdil, že jeho film existuje jen z důvodu pobavení. „Koukáme se tady na Mickey Mouse z Parníka WIllie, který vraždí lidi. To je směšné. Prostě jsme do toho šli a bavili se, a myslím, že je to vidět.“

Film bude slavit premiéru nejspíše v březnu 2024, a asi výhradně na DVD.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-67861538

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz