Pomožme Izraeli. 2 miliony Palestinců do Evropy. „Jak jehla v kupce sena.“ Ano, to skutečně padlo

03.01.2024 22:12

V české internetové obci sílí obavy z vyvolání další migrační vlny do Evropy poté, co se objevují informace, že Izrael chce vystěhovat Palestince z Pásma Gazy do Konga a dalších zemí. Podle některých by v této oblasti mohla Evropa pro případnou podporu Izraeli čelit nárůstu kriminality či teroristických útoků. Naopak se objevil ojedinělý názor, že Izrael by nám za takovou pomoc pomohl na oplátku vyřešit konflikt na Ukrajině dodáním zbraní.

Pomožme Izraeli. 2 miliony Palestinců do Evropy. „Jak jehla v kupce sena.“ Ano, to skutečně padlo
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Izraelský ministr financí, předseda krajně pravicové strany Náboženský sionismus a velký podporovatel osadnické politiky Bezalel Smotrič a krajně pravicový extremista a ministr národní bezpečnosti v izraelské vládě Ben Gvir volají po emigraci Palestinců z Pásma Gazy. Podle zákulisních informací Izrael jedná o možnosti vystěhování Palestinců do Konga a dalších zemí, informoval o tom server iDNES.cz.

Ben Gvir podle agentury EFE vyzval k podpoře emigrace palestinského obyvatelstva z Gazy, aby se tam mohli vrátit židovští osadníci, kteří pásmo opustili v roce 2005. Novinářům řekl, že válka poskytuje „příležitost soustředit se na podporu migrace obyvatel Gazy“ a že taková politika je „správným, spravedlivým, morálním a humánním řešením“.

Smotrič dodal, že miliony Palestinců v Pásmu Gazy se „každý den probouzejí s touhou zničit izraelský stát a zmasakrovat, znásilnit a povraždit Židy“. Ben Gvir argumentoval, že emigrace Palestinců umožní pohraničním izraelským komunitám žít v bezpečí a ochrání i izraelské vojáky, napsal portál Jerusalem Post.

Sociální sítě plní nejen varování, co by realizace návrhu na přesun Palestinců mohl reálně znamenat pro Evropu, ale naopak i názory, že by mohlo jít o výhodný výměnný obchod s Izraelem, který by pak mohl přispět k vyřešení válečného konfliktu na Ukrajině.

Podnikatel Radek Šalomon vyvolal rozruch, když zmínil, že miliony Palestinců při případném přesunu z Gazy by přišly právě do Evropy. „Dva miliony Palestinců. Věřím, pokud Evropa řekne, že si je vezme, zůstane jich v Gaze dobrovolně asi tak 10 tisíc. Zbytek půjde do Evropy a bude skákat nadšením. Dva miliony jsou pro Evropu jehla v kupce sena. V pohodě by to zvládla. Naše vláda by se o to, v rámci podpory Izraele, mohla zasadit. Jsme dnes v Evropě jediní, kteří jsou takto pevní v podpoře Izraele. Toto může být naše opravdu velká pomoc Izraeli,“ napsal Šalomon na sociální sítí X.

Značná část diskutérů s tím vyjádřila nesouhlas. „Já nevěřím vlastním očím... Proč to má dělat Evropa? Proč by zas měla na sebe brát zodpovědnost jiných?“ pozastavoval se Jakub Kotik.

Šalomon nato poznamenal, že bychom z takové pomoci Izraeli čerpali výhody. „Proč by nemohla? Výhodný obchod. Uvolníme ruce Izraeli k pomoci Ukrajině, když toho sami nejsme schopni. Neumíme dodat zbraně na UA. Izrael může. Ale teď je potřebuje. Tak vyřešme problém Izraele a on pomůže řešit náš problém,“ podotkl, že by šlo o výhru na obou stranách.¨

Evropa by svou pomoci s přijetím Palestinců podle něj pomohla nejen ukončit válku, snížit napětí v regionu, ale získala by i mladé zaměstnance na trh práce. „To by nám opravdu pomohlo, a pro mnohé by skončily debaty o genocidě. Zároveň by se to dalo vyměnit s Izraelem za mnohem větší podporu Ukrajiny a tím by nám to velmi prospělo i v tomto ohledu,“ zopakoval ve své reakci.

Jiní upozornili na závažná rizika, na která je v rámci bezpečnosti potřeba brát zřetel.

„Chápu vaši snahu pomáhat, ale uvědomujete si, ze to bude znamenat nárůst kriminality a další trvalou zátěž pro sociální systémy státu, které je přijmou?“ pozastavoval se další přispěvatel do diskuse.

Lidi znepokojuje skutečnost, že mezi obyvateli Gazy je podle průzkumu více než 50 % podporovatelů Hamásu. „Dost členů Hamásu, teroristů, oběti teroristických útoků v Evropě a ještě vyšší kriminalitu si vezmete na triko vy nebo kdo?“ kladou otázku.

„Přijmout další 2 miliony (potenciálních) teroristů do Evropy. Co by se jen mohlo pokazit...“ zněl následný komentář.

Mnozí usoudili, že se Salomon „pomátl a ztratil kontakt s realitou“.

Proti argumentům izraelských ministrů po emigraci Palestinců z Pásma Gazy se ostře vymezilo americké ministerstvo zahraničí.

„Spojené státy odmítají nedávná prohlášení izraelských ministrů Bezalela Smotriče a Itamara Ben Gvira, kteří se vyslovili pro přesídlení Palestinců mimo Gazu. Tato rétorika je podněcující a nezodpovědná. Izraelská vláda, včetně předsedy vlády, nám opakovaně a důsledně sdělila, že taková prohlášení neodrážejí politiku izraelské vlády. Mělo by se s nimi okamžitě přestat,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Dodalo, že Pásmo Gazy je a zůstává palestinskou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opět krůček, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetronila , 04.01.2024 10:15:59
Ke zničení Evropy. Jsou to muslimové? V Sauské Arábii se ztratí také ne?

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…