Dnes Pondělí - prehanky-dest 21°C
Zítra Úterý - obcasny-dest 15°C
Pondělí 6. 5. 2024
Svátek má Radoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

A studio Rubín uvádí novou dokumentární inscenaci Istanbulská úmluva

V České republice stále platí, že muži zaujímají většinu rozhodujících funkcí. Jaké jsou ale sdílené představy o tom, jací muži jsou nebo mají být? A jak tento fakt i otázka souvisí s mezinárodním dokumentem, který téměř nikdo nečetl, ale všichni na něj mají názor? A proč je Česká republika jednou z posledních pěti zemí v EU, která tento dokument zatím neratifikovala?

Na tyto otázky hledá v nejnovější inscenaci pražského A studia Rubín a neziskové organizace Otevřená společnost odpovědi režisérka Barbara Herz. V dokumentární sondě do osobních strachů a nerovností, které tak snadno ústí v násilí, se představí Petr Jeništa, Lucie Syrová a Dan Kranich. Premiéra Istanbulské úmluvy se odehraje 19. a 20. ledna. Vstupenky jsou již v prodeji.

„Chcete se vsadit, jestli teď přijde konec světa? Raději si zahrajme bingo. Hry se účastní zástupci celé společnosti, od politika středního věku, až po aktivistku a strážkyně patriarchátu. Nechybí bojovníci na sociálních sítích, novodobí disidenti a samozřejmě: ideální oběť. Tak se připravte! Jaká (stará dobrá osvědčená) čísla asi zazní? Pojďme společně odškrtávat: tradiční rodina, tradiční muž, tradiční žena, genderová ideologie a zbytečný cár papíru, protože násilí u nás není problém. (A to nám chcete zakázat i flirtování?) Žena patří k plotně a muž dělá kariéru, tak si prosím nějakými novotami neničme českou kulturu! A navíc: plácání po zadku ještě nikdy nikoho nezabilo. Bingo!“ uvádí dokumentární sondu anotace Istanbulské úmluvy.

Každá 3. žena a každý 9. muž v ČR má zkušenost s domácím násilím (Ipsos, Pod svícnem, 2022). V roce 2022 bylo na policii oznámeno 880 případů znásilnění, což představuje 14 % nárůst oproti předešlému roku. Studie ukazují, že nahlašováno je asi jen 10 % skutečných případů (Policie ČR, 2022 a Úřad vlády ČR, 2018). Lékařskou pomoc pak kvůli domácímu násilí vyhledá 162 tisíc žen ročně (proFEM, 2016). Přesto je ČR jedním z posledních států Evropy, který k úmluvě zatím nepřistoupil.

Režisérka Barbara Herz v českém divadelním prostředí soustavně rozvíjí dokumentární metody. Istanbulskou úmluvou v A studiu Rubín navazuje na svou předchozí tvorbu, kdy na základě autentických rozhovorů vytvořila divácky oblíbené inscenace Jenom matky vědí, o čem ten život je a O bílých heterosexuálních mužích, kteří jedí maso. Scénář Istanbulské úmluvy vznikl na základě série obsáhlých rešerší a rozhovorů. Objeví se tak mimo jiné perspektiva advokátky zastupující oběti násilí, stejně jako pracovnice azylového domu, soudní znalkyně, novinářky a několika politiků. Autoři pracují se sociologickými daty, mediálním prostorem i fragmenty osobních příběhů lidí, kterým zasáhla do života vyostřená debata o Istanbulské úmluvě stejně jako často bagatelizované domácí násilí.

Trojice herců Lucie Syrová, Petr Jeništa a Dan Kranich v průběhu inscenace rozvíjejí různé perspektivy, které v debatě o Istanbulské úmluvě zaznívají. Rozehrávají mýty o dokonalé oběti a dokonalém pachateli, stejně jako si hrají s představami tradiční rodiny nebo rolí mužů a žen. Násilí a různé formy rozdílné pozice žen a mužů, které jsou v tématu obsažené, varují v nadsázce a surreálně laděných obrazech. Kromě zmíněných herců a režisérky Barbary Herz na inscenaci spolupracuje asistentka režie a dramaturgyně textu Daniela Samsonová a asistentka režie Klára Metge. Dále se na inscenaci podílejí dramaturgyně Lucie Ferenzová a Dagmar Fričová. Scénografii a kostýmy vytvořila Petra Vlachynská, která spolu s režisérkou Herz spolupracovala již na oceňované inscenaci Tanec dervišů. Autorkou hudby je osobitá hudebnice Vladivojna La Chia, která se podílela na inscenaci Barbary Herz Láska v Klicperově divadle.

Premiéra inscenace se uskuteční 19. a 20. ledna. Další reprízy jsou plánované na 28. ledna, 20. a 29. února, 22. března, 13. dubna nebo 15. května.


Autor: Alo

V Galerii 1 je Humoreska

Dnes v 10:42

Pondělní podvečer patřil v Galerii 1 dvojici přátel Miclovi a Miffkovi, kteří zahájili společnou výstavu s názvem Humoreska. Obrazy plné barev, humoru a příběhů můžete zhlédnout do 24. května. Kurátorkou výstavy je Renata Mužíková.

Výstava: Příroda kolem nás

4. května 2024 v 16:57

V atriu radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí se koná výstava Jana Sedláčka příroda kolem nás, která bude trvat až do 24. května.

Prosecká zastaveníčka se vrací do Parku Přátelství

3. května 2024 v 16:34

Praha 9 zve na Prosecká zastaveníčka do Parku Přátelství. Koncerty se budou konat od května do září vždy v úterý, začnou v 18 hodin a jsou zdarma.

Výtvarnice a malířka Andrea Králová v Novoměstské radnici

2. května 2024 v 10:21

Výstava obrazů a objektů kostýmní a scénické výtvarnice a malířky Andrey Králové Návraty se bude konat v přízemní galerii Novoměstské radnice v Praze 2 od 5. května do 2. června.

Z Encyklopedie Prahy 2: Vilém Blodek a Antonín Dvořák

1. května 2024 v 09:13

První květen, nejen lásky čas a svátek práce, ale také významný den Roku české hudby. Vzpomeňte na dva hudební velikány, kteří mají v tento den výročí. Oba žili ve stejné lokalitě, v Ječné a v Žitné ulici.

Ave Maria v kostele sv. Jana na Skalce

1. května 2024 v 08:09

V kostele sv. Jana na Skalce uslyšíte v rámci cyklu Ave Maria v neděli 5. května známá klasická díla. Během hodinového koncertu se vystřídají 3 sólistky skupiny Canta v doprovodu klavíristy a varhaníka Simona Yakimova.

Květen v divadle Ponec

1. května 2024 v 07:52

Květen je v divadle Ponec časem tance. Na scéně se protančí mladá krev – studenti pražské HAMU, stejně tak jako etablovaní tvůrci – Temporary Collective, Tantehorse či Spitfire Company. Symbolickým dárkem ke Dni matek může být inscenace F*cking Beautiful Spring. V příběhu o Marii a jejím dítěti,...

Mladí budou ladit jazz na Karlově náměstí už posedmé

27. dubna 2024 v 10:30

Přijďte 30. dubna oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa.

Ilustrátor Jindřich Čapek v improvizační talkshow 321Jedem!

27. dubna 2024 v 08:09

Večer v pondělí 13. května v Malostranské besedě nabídne vhled do uměleckého procesu Jindry Čapka, od kresby tuší po fresku pro zámek v Kestřanech na Písecku. Můžete se těšit na zážitky z jeho fascinující kariéry a také osobního života, plného nevšedních momentů u nás i ve...

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

24. dubna 2024 v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Další články
Nahoru