Banes Motor České Budějovice
04.01.2024, Tomáš Kobera

Motor v pátečním kole zamíří do Mladé Boleslavi

Českobudějovický Motor po utkání v Liberci pokračuje opět venkovním duelem a v pátek se vydá o další body do tabulky zabojovat na led Mladé Boleslavi. Úvodní buly zápasu třiatřicátého kola Tipsport extraligy padne ve ŠKO-ENERGO Aréně v 17:30.

O soupeři – BK Mladá Boleslav

Středočeský celek i přes mírně zlepšenou formu stále figuruje na poslední příčce extraligové tabulky. V posledních čtyřech zápasech Bruslaři třikrát bodovali, dvakrát z toho doma naplno, avšak stále ztrácí na předposlední Kladno tři body (Rytíři mají navíc dva zápasy k dobru). Svěřenci trenéra Richarda Krále spoléhají především na utkání na svém ledě, přestože naposledy prohráli před svými fanoušky s Třincem po nájezdech, získali doma více než dvě třetiny svých bodů. Celou sezónu v Boleslavi bojují s mizernou koncovkou, žádný z týmů nevstřelil v dosavadním průběhu soutěže méně branek. To se povedlo alespoň částečně napravit v posledních třech domácích utkáních, kdy se Mladoboleslavští prosadili celkem devětkrát.

I přes zatím zcela nevydařenou sezónu svítí v dresu Středočechů velmi výrazně jedno jméno. Róbert Lantoši je s 29 kanadskými body (13G+16A) šestým nejproduktivnějším hráčem celé ligy a nastřílel více než pětinu gólů svého týmu. V TOP padesátce bodování již žádného mladoboleslavského hráče nenajdeme, druhým nejproduktivnějším Bruslařem je Fin Matti Järvinen (6G+10A), nejvíce bodů mezi obránci získal reprezentační bek Filip Pyrochta (3G+11A). Za zmínku pak jistě stojí pohyby v kádru Mladé Boleslavi za poslední dny. Před koncem roku ohlásilo vedení Středočechů příchod zkušeného forvarda Tomáše Pituleho a na měsíc se k týmu připoji z pardubického Dynama dvaadvacetiletý Ondřej Rohlík. Nejnovějším příchodem je pak navrátilec Alex Lintuniemi, který se do Boleslavi vrací v rámci výměny s Kometou za Zacha Osburna.

Vzhledem k postavení v tabulce se nedá očekávat, že by Mladoboleslavští měli ovládat týmové statistiky extraligy, nalezneme však body, ve kterých patří ke špičce. Tím nejvýraznějším je jistě druhá nejvyšší úspěšnost využití přesilových her. S vynikajícími 27,1% se řadí za vedoucí Pardubice. Bruslaři mezi všemi týmy soutěže obdrželi také třetí nejmenší počet trestných minut. Zcela nejhorší pozice jim ale patří v úspěšnosti bránění oslabení, kde se nachází na hodnotě jen lehce přesahující 70%. Do nejhorší trojice pak Mladá Boleslav spadá také například v počtu a průměru inkasovaných branek či v četnosti střel mířících na brány soupeřů.

Sestava Mladé Boleslavi z posledního utkání s Třincem:

Růžička (s.n. Novotný) – Pyrochta (A), Pavlík, Gewiese, Bernad, Jánošík (C), Lintuniemi, Štibingr – Skalický, Fořt, Lantoši (A) – Šmerha, Järvinen, Rohdin – Malát, Roman, Rohlík – Dvořáček, Pitule, Hradec.

Banes Motor

Českobudějovický výběr bude chtít v pátečním duelu nasednout opět na vítěznou vlnu a pokračovat v dobrých výkonech. Motor dokázal v posledních pěti utkáních vždy přestřílet své soupeře, přesto z předešlých dvou duelů získal pouze bod. Šestý celek tabulky se pokusí podruhé v sezóně vyloupit Boleslav a dát zapomenout na středeční prohru v Liberci, která přišla i přes obrovskou střeleckou převahu 43:20. Jihočeši však mohou být se svým aktuálním postavením spokojeni, co se týče formy, patří tým vedený Ladislavem Čihákem k nejlepším v soutěži. Na čtvrtou příčku zajišťující přímý postup do čtvrtfinále play-off ztrácí Budějovice jenom šest bodů, navíc oproti Litvínovu, kterému tato pozice momentálně patří, mají zápas k dobru. Banes Motor bude chtít potvrdit bezpečné postavení v horní polovině tabulky i zlepšenou formu ve venkovních zápasech. Na ledech soupeřů z předešlých čtyřech soubojů třikrát bodoval a to včetně duelů proti dvěma aktuálně nejlepším týmům ligy, Pardubicím a Spartě.

Bodování týmu vede s 22 body kapitán Jihočechů Milan Gulaš (9G+13A). Toho velmi slušně doplňuje ve skvělé formě hrající Kanaďan Brant Harris (9G+11A), jenž se vyšvihl k famózním výkonům během prosince, kdy patřil vůbec k nejproduktivnějším hráčům soutěže a po zásluze zvítězil v anketě Hokej.cz pro nejlepšího hráče Tipsport extraligy v posledním měsíci roku 2023. Třetím nejproduktivnějším hráčem je pak Jáchym Kondelík (6G+13A), shodně 16 kanadských bodů získali Adam Kubík (11G+5A) a Jan Ordoš (10G+6A). Ocenění Hokej.cz nezasáhlo pouze hráčskou soupisku Motoru, ale také trenéra Ladislava Čiháka, který byl zvolen nejlepším extraligovým koučem prosince. Po nemoci se zotavuje obránce Milan Doudera a mimo sestavu pro páteční souboj zůstane David Štich, který přesáhl hranici osobních trestů.

Českobudějovičtí patří dlouhodobě k nejlepším týmům ve hře v oslabení, v této disciplíně jim patří s úspěšností 85,19% druhá příčka. Motor navíc dokáže při nevýhodném počtu hráčů na ledě zahrozit a nasázel v takových podmínkách již sedm branek (více má pouze Sparta – 8). Dalším dobrým defenzivním počinem je pak statistika průměrně vyslaných střel soupeřů na branku Motoru, méně svým protivníkům dovolí střílet jen Pardubice s pražskou Spartou.

Sestava Motoru v posledním utkání s Libercem:

Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Hovorka, Štencel, Kachyňa, Pýcha, Vráblík, Štich – Kubík (A), Kondelík (A), Ordoš – Beránek, Harris, Gulaš (C) – Simon, Přikryl, Valský – Chlubna, Toman, Koláček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....