V Aši začal sloužit denní stacionář pro zdravotně postižené

V Aši na Chebsku byl ve středu slavnostně otevřen nový stacionář pro děti a mladistvé se zdravotním postižením, zejména mentálním a kombinovaným. Založili ho manželé Jan a Jana Michlovi, kteří mají sami syna s handicapem, a podobnou službu ve městě postrádali.

Otevření denního centra bylo náročné organizačně i finančně. „Založili jsme Klubík štěstí Aš a začali jsme se scházet s rodiči postižených dětí, abychom zjistili problematiku rodičů, a jaký mají vlastně život. Pak jsme začali uvažovat nad stacionářem, abychom ulevili rodičům, abychom mohli dovzdělávat děti a aby bylo o ně postaráno i do budoucna,“ řekl Michlo.

Podobné zařízení v ašském výběžku dosud chybělo. Rodiče museli vozit děti do půl hodiny vzdáleného centra v Chebu. V Aši rodiče dosud využívali jen terénních služeb, které ale nebyly dostatečné.

Denní stacionář v Aši

Podle spoluzakladatelky Jany Michlové byla o tuto službu ve městě velká poptávka, zájem už projevily přes dvě desítky rodin. Zakladatelé se inspirovali podobným stacionářem Mateřídouška, který se stará o lidi s postižením v Sokolově a Chodově.

Centrum je otevřené každý všední den od 7:00 do 16:30. Určené je pro děti a mladé lidi od pěti do 26 let zejména s poruchami autistického spektra či s kombinovaným postižením. Prostory, které jsou upravené pro speciální potřeby dětí, poskytlo město v nedávno vybudovaném objektu v Nedbalově ulici. Mají k dispozici dvě herny, aulu a do budoucna přibude také speciální relaxační místnost například pro děti s projevy ADHD.

O chod zařízení se stará osm lidí. Jeho kapacita je 15 klientů. Zařízení je zařazené do krajské sítě sociálních služeb, získává tedy příspěvky od Karlovarského kraje. „Služba tu rozhodně potřebná byla, bylo to bílé místo na mapě Karlovarského kraje. Kraj ve svých plánech s touto službou zde počítal, ale doteď tu nebyl nikdo, kdo by se za to postavil a kdo by zabojoval, a to se konečně povedlo,“ doplnil krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio