Po protestech lékařů mohou nemocnice posouvat termíny operací a vyšetření

  0:02
Úpravy ordinační doby některých ambulancí nebo přesun plánovaných operací či vyšetření směrem do odpoledních hodin. Takové změny mohou v nemocnicích Plzeňského kraje nastat v reakci na nedávné protesty lékařů kvůli velkému množství přesčasů a požadavku zvýšení platů v mimopřesčasovém období, uvedl to mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Zatímco Stodská a Domažlická nemocnice byly bez protestních výpovědí lékařů z přesčasové práce, v Klatovské nemocnici podalo výpověď z prosincových přesčasů 35 ze 140 lékařů, v Rokycanské nemocnici 20 z 55 lékařů.

Obě nemocnice se ale na tuto situaci podle Kokošky připravovaly celý listopad. „Probíhala jednání s lékaři, z nichž bylo zřejmé, že sami lékaři nechtějí poškodit ani pacienta ani nemocnici a chtějí zachovat pokud možno plný chod nemocnice. Díky tomu se našla v obou nemocnicích řešení a zavedly se takové úpravy organizace práce, kdy v prosinci buď k omezení péče vůbec nedošlo, nebo jen v malém rozsahu, což se v konečném důsledku dotklo jen jednotek konkrétních pacientů v neakutní plánované péči. Tyto pacienty jsme včas kontaktovali a navrhli jim náhradní termín ošetření či léčby,“ sdělil Kokoška.

V průběhu prosince tak po dohodě České lékařské komory s ministerstvem zdravotnictví a zejména na základě dalších interních jednání o změnách v organizaci práce stáhli postupně téměř všichni z uvedených 55 lékařů z krajských nemocnic výpovědi zpět a vyjádřili ochotu sloužit v roce 2024 i nad limit přesčasů 150 hodin.

„Bude to ale v menším rozsahu než tomu bylo v předchozích letech,“ nastínil mluvčí.

Rozsah péče zůstane zachován

Právě díky ochotě pracovat i nad limit přesčasů v kombinaci se změnami organizace práce, kam patří zejména postupný přechod na směnný režim, čímž se zefektivní chod nemocnic, předpokládá vedení Nemocnic Plzeňského kraje, že i v roce 2024 zůstane v jejich zařízeních zachován stejný rozsah péče jako dosud. „Týká se to struktury péče i kapacit,“ uvedl Kokoška.

Podle něj může nanejvýš dojít k úpravám typu přesunu ordinační doby některých ambulancí na jiné časy nebo k přesunu plánovaných operací či vyšetření více směrem do odpoledních hodin a podobně.

„Tyto možné úpravy jsou ale předmětem dalších jednání a budeme je aplikovat postupně. V případě, že to bude potřeba, budeme o těchto úpravách včas informovat na webech nemocnic,“ vysvětlil Kokoška.

Přístup lékařů krajských nemocnic považuje za racionální a zodpovědný vůči pacientům. „Doktoři dobře vědí, že za současný nedostatek lékařů na trhu práce nejsou zodpovědní ani pacienti, ani nemocnice, a nechtějí si je proto brát jako rukojmí,“ konstatoval mluvčí.

Mluvčí Fakultní nemocnice (FN) v Plzni Gabriela Levorová sdělila, že v roce 2023 podalo ve FN Plzeň z celkem zhruba tisícovky lékařů výpověď z přesčasové práce 89 doktorů, dosud ji stáhlo 65 lékařů.

„Prosincový provoz nemocnice proběhl v tradičním prosincovém modelu a v lednu poběží plánovaná operativa dle plánu,“ konstatovala Levorová.