Karel Hynek Mácha bez cenzury

Karel Hynek Mácha bez cenzury

Tisk

Deníky K. H. MáchaNakladatelství Host vydalo Prózu a deníky Karla Hynka Máchy. Českého klasika, kterého každý zná z literatury. To zajímavé a historicky i psychologicky obohacující se ale může ukrývat v Máchově soukromých a intimních zápiscích z let 1834 a 1835. Kniha totiž obsahuje jak zásadní dílo tohoto mistra české literatury, například prózu Cikáni, Křivoklát a další drobné povídky, tak také útržky z jeho soukromých deníků, nichž nechybí poznámky sexuálního charakteru.

Právě držíte v rukou úplný soubor próz, prozaických zlomků a deníků našeho největšího romantického básníka Karla Hynka Máchy, z jehož díla čerpala a povstala moderní česká literatura. Oproti staršímu výboru, vydanému v České knižnici v roce 2008, se tento svazek liší nejen obsahem a uspořádáním, respektujícím rozvržení do Máchou proponovaných nebo naznačených cyklů a sérií, ale především nabízí zcela novou edici, založenou na ověření textů podle původních pramenů a pro nynějšího čtenáře pravopisně aktualizovanou. Zásadní inovací prošla rovněž komentářová část svazku: zatímco studie Zdeňka Hrbaty a Martina Procházky zasazuje Máchovu prozaickou tvorbu do kontextu evropského romantismu prostřednictvím charakteristických témat: historismus — poutnictví — všednodennost, a detailně analyzuje román Cikáni, studie editora a pořadatele svazku Michala Charypara zdůvodňuje způsob členění jednotlivých textů do oddílů Kat — Obrazy ze života mého — Ostatní prozaické fragmenty — Cikáni — Deníky. Samozřejmou součástí knihy je též revidovaný obsáhlý pasus vysvětlivek a slovníček nezvyklých či archaických výrazů.

O autorovi:

Karel Hynek Mácha (1810 Praha – 1836 Litoměřice), básník, prozaik, nejvýznamnější představitel českého romantismu České literatuře a historii se věnoval a své první verše skládal už při studiu na pražském piaristickém gymnáziu. Vlastenecké a společenské aktivity v kruhu stejně smýšlejících přátel dále rozvíjel i na pražské univerzitě, kde studoval nejprve filozofii a poté práva. Než přijal místo advokátního praktikanta v Litoměřicích, zaujatě četl světové autory, zajímal se o výtvarné umění i soudobé vědecké poznání a úspěšně vystupoval v ochotnických představeních Tylova souboru ve Stavovském a Kajetánském divadle. Přijal obrozenské jméno Karel a původní křestní Ignác počeštil na Hynek. Osobní zálibou i zdrojem inspirace mu bylo pěší putování krajinou a výstupy na česká pohoří, navštívil řadu hradů a zřícenin, které v plenéru sám kreslil, roku 1834 podnikl cestu do severní Itálie. V dubnu 1836 vydal teprve později doceněnou básnickou skladbu Máj. Přestože mu náhlá předčasná smrt zabránila dokončit mnohé z plánovaných textů, úchvatná metaforika, zvukomalba i významová intenzita nezpochybnitelně vřazují Máchovu tvorbu do kánonu evropské literatury.

Hodnocení knihy:

Jednoznačně jsem ráda za to, že tato kniha vyšla. Pokud jste někdy četli Máchu, a nejen Máj, poznáte, jak se do jeho tvorby prolíná jeho vášnivá a melancholická osobnost a témata jako: láska, rodičovství, nevěra, žárlivost, zrada a smrt. Jeho deníky poukazují i na jeho silné sexuální založení. To vše odpovídá tomu, jak žil a jak zemřel. Mně to vše, včetně deníků, pomohlo dokreslit jeho osobnost z psychologického a astrologického hlediska. Karel Hynek Mácha byl Štír a poznatky o jeho povaze a životě přesně korespondují s jeho horoskopem, i když neznáme přesný čas narození. Zpočátku jsem měla trochu problém nahlížet na jeho intimní zápisky s tím, že by si to určitě nepřál, pak jsem ale přijala vše s tím, že cílem je pochopit jeho osobnost a život, nikoli se šťourat v jeho intimním životě pro senzaci.

 Deníky K. H. Mácha

Název: Prózy a deníky
Autor: Karel Hynek Mácha
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 472
Hodnocení: 95%

https://www.hostbrno.cz/prozy-a-deniky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Jordán: „Těšil jsem se z každého dne psaní, byla to krásná inventura.“

karel jordan200Karel Deniš Jordán se narodil 11. 11. 1952. Je to právník, šéfproducent, hudební redaktor, dramaturg a spisovatel. Mezi jeho knihy patří například vzpomínková kniha Petr Muk – Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), Tenkrát na Západě, Můj bratr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mistři své znalosti, um a zkušenosti našich předků získají v kurzech pořádaných Národním památkovým ústavem

remeslo 200Mezeru mezi důkladným restaurováním a běžným řemeslem vyplní absolventi kursů vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb, který připravuje Národní památkový ústav. Po úspěšném loňském zkušebním ročníku spustí NPÚ jedinečný projekt v...

Z archivu...


Literatura

Kdo zavraždil tetu Meluzínu?

matkovrazedkyne perex
Gábina, sarkastická tisková mluvčí, to skvěle umí s muži, ale nedokáže si poradit s vlastní matkou. Nejraději by s ní nemluvila vůbec, ale protože potřebuje číslo na svou oblíbenou tetičku Meluzínu, musí jí zavolat....

Divadlo

Pražská konzervatoř zve na letošní Absolventské představení

tcp absolventske predstaveni 200Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance, z.s. pořádá 3. a 4. června ve Stavovském divadle Absolventské představení 2021. Zatančí zde studenti konzervatoř...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...