Rusko na Ukrajinu zaútočilo několika skupinami dronů, úřady hlásí raněné

foto Ilustrační foto - Ukrajinský policista kontroluje část rakety poblíž obytné budovy v ukrajinském Charkově poškozené po ruském raketovém útoku 2. ledna 2024.

Kyjev - Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 21 z 29 útočných dronů šáhed, které v noci vyslala ruská vojska. Oznámila to dnes ukrajinské letectvo, jehož vyjádření citovala média. Při náletu dronů na ves Vysoke v Chersonské oblasti na jihu země utrpělo zranění sedm civilistů, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Ruské ostřelování si během uplynulého dne vyžádalo životy tři civilistů, dva zahynuli v Doněcké oblasti na východě země a jeden v Chersonské oblasti, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na přehled vydávaný šéfy oblastních správ. Dalších devět lidí bylo zraněno.

Mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalja Humeňuková podle agentury Unian varovala, že na moře vypluly dvě ruské fregaty disponující 16 střelami s plochou dráhou letu Kalibr, a tak je hrozba dalšího útoku na Ukrajinu mimořádně vysoká.

Útok tří ruských dronů na vesnici Vysoke způsobil zranění sedmi lidí, včetně čtrnáctiletého chlapce. Životy lidí zachránilo, že se před útokem stačili schovat do krytu, uvedl šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin na sociální síti Telegram.

Podle šéfa správy Mykolajivské oblasti Vitalije Kima jeden ze sestřelených šáhedů zasáhl sklad v zemědělském podniku, kde začalo hořet. Hasiči požár uhasili. Při útoku byla také poškozena budova mateřské školy, kulturní středisko a obytné domy.

V Čerkaské oblasti na střední Ukrajině úlomky sestřeleného dronu poškodily elektrické vedení, několik vesnic je bez dodávek elektřiny.

Ruské drony byly sestřeleny nad šesti z 24 oblastí země, uvedlo letectvo, pod které spadá protivzdušná obrany: Mykolajivskou, Chersonskou, Dněpropetrovskou, Čerkaskou, Kirovohradskou a Chmelnyckou.

Ruská armáda znovu ostřelovala okolí města Nikopol v Dněpropetrovské oblasti, informoval její šéf Serhij Lysak. "V okolí Nikopolu teror pokračuje," uvedl.

Kvůli hrozbě útoků bezpilotními letouny dnes ráno platil protiletecký poplach v Černovické a Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.

Rusko už ve čtvrtek večer hlásilo dva zraněné po ukrajinském raketovém útoku na Belgorod nedaleko hranic s Ukrajinou. Podle jeho armády protiletecká obrana zneškodnila deset raket.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je úterý 4. června 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď