Terry Fox: Jednonohý maratonský běžec, který si získal přízeň milionů lidí po celém světě

Měl jen jednu nohy, i tak však dokázal běhat maratony a inspirovat lidi po celém světě. Zbytek svého života zasvětil pomoci lidem.

Terry Fox i Zdroj fotografie: Public Domain
                   

Terrance Stanley Fox, známý jako Terry Fox, byl kanadský běžec a bojovník s rakovinou, který se v 80. letech stal symbolom naděje. Jeho odvaha a oddanost v boji proti nádorovým onemocněním získaly uznání po celém světě. 

Terry Fox

Narodil se 28. července 1958 v Port Coquitlam, Britská Kolumbie, a již od mládí byl vášnivým sportovcem. Přestože byl aktivním členem školního basketbalového týmu, jeho trenér ho přesvědčil, aby vyzkoušel dálkový běh kvůli jeho přirozeným schopnostem. Jeho sportovní plány však byly náhle přerušeny, když mu ve 18 letech diagnostikovali rakovinu kostí. Následovala amputace jeho nohy, která zhatila jeho původní sportovní a trenérské ambice. Pobyt v nemocnici, kde setkával s pacienty trpícími rakovinou, ho motivoval k tomu, aby se angažoval v boji proti této nemoci. 

Chtěl lidem pomáhat

Se svou protézou se rozhodl naučit běhat a začal intenzivní trénink. V roce 1980 odstartoval Maraton naděje, běh napříč Kanadou, s cílem získat finanční prostředky na výzkum léčby rakoviny. Fox každý den, i bez jedné nohy, uběhl trasu odpovídající délce maratonu. Během 143 dnů dokázal zdolat úžasných 5 373 kilometrů, stávající se inspirací pro všechny nemocné a motivací pro lidi s rakovinou. Jeho odhodlání přilákalo pozornost médií a vyvolalo významné finanční příspěvky. Bohužel, ve fázi běhu poblíž Thunder Bay v Ontariu, mu bylo diagnostikováno návratové onemocnění. 

iZdroj fotografie: Public Domain

Byl to hrdina

Terry musel svůj maraton ukončit, ale jeho bojovný duch přetrvává dodnes. V červnu 1981 Terry Fox zemřel ve věku 22 let kvůli zápalu plic. Jeho smrt vyvolala státní smutek v celé Kanadě, a jeho dědictví žije ve formě Běhu Terryho Foxe, konaného po celém světě, včetně České republiky. Jeho odvaha a odhodlání byly oceněny vyznamenáními, jako je Řád Kanady. Dnes je Terry Fox považován za hrdinu, jehož boj s rakovinou inspiroval miliony lidí po celém světě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Redaktorem jsem již 6. rokem. Specializuji se na optické a vizuální testy, hádanky a rébusy, ale i zpravodajství a informace o nových technologiích, přičemž zábavnou formou podporuji vědeckou gramotnost čtenářů.

Zobrazit další články