Hlavní obsah
Finance

2 akcie, které mohou do roku 2035 proměnit 10 000 dolarů na 100 000 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Vytvořit desetinásobný výnos z jedné akcie je těžké, ale zdaleka ne nemožné.

Článek

Zdvojnásobení peněz je dobré, ztrojnásobení ještě lepší. Ale chytit pověstnou desítku je něco úplně jiného.

Je to investice, která může změnit život. Desetinásobný výnos není sice běžný, ale zdaleka ne neslýchaný.

Vezměte si například společnost Microsoft. Tato akcie dosáhla za posledních 10 let celkového výnosu (zhodnocení ceny plus výplata dividend) 1,100 %. Jinými slovy, je to jedenáctka.

Jaké jsou tedy akcie, které mají dnes potenciál pro 10násobný nárůst? Zde jsou mé dva nejlepší tipy.

Airbnb

Prvním z nich je společnost Airbnb (ABNB), která narušuje cestovní ruch. Společnost provozuje online platformu, která spojuje hostitele a hosty. Díky tomuto modelu, který je nenáročný na aktiva, si Airbnb rychle vybudovala pevné základy.

Vezměme si růst volného peněžního toku za poslední tři roky. V roce 2021 měla společnost Airbnb záporný volný peněžní tok, částečně kvůli dopadům pandemie COVID a částečně kvůli svému zaměření na růst před ziskem. Za posledních 12 měsíců však volný peněžní tok explodoval výše na 4,3 miliardy dolarů, a to díky oživení poptávky po cestování spolu s masivním růstem platformy Airbnb.

Volný peněžní tok na akcii vzrostl na 6,37 USD.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos v dopise akcionářům z roku 2004 uvedl: „Naším hlavním finančním ukazatelem, který chceme dlouhodobě nejvíce rozvíjet, je volný peněžní tok na akcii.“

Tato strategie se Bezosovi více než vyplatila, protože v letech 2004 až 2020 zvýšil volný peněžní tok na akcii Amazonu o 5 500 %. Cena akcií Amazonu ve stejném období vzrostla o 6 950 %.

Airbnb zkrátka rychle zvyšuje pravděpodobně nejdůležitější ukazatel pro každou akcii: volný peněžní tok na akcii.

Tesla

Druhou akcií, která podle mého názoru může do roku 2035 dosáhnout 10násobku, je Tesla (TSLA).

Není třeba dodávat, že pokud by hodnota Tesly prudce vzrostla, stala by se jednou z největších společností na světě, možná tou největší. Pokud by se Tesla zhodnotila o 10 miliard dolarů, její tržní hodnota by dosáhla astronomických 8,1 bilionu dolarů, což je přibližně 2,5krát více než současná největší společnost na světě, Apple.

Na první pohled se to může zdát jako nesplnitelný sen. A možná i je. Ale existuje více než jen pár lidí, kteří si myslí, že je to možné. Patří mezi ně např: Cathie Woodová.

Generální ředitelka společnosti Ark Invest se nechal slyšet, že cena akcií Tesly by mohla do roku 2027 vzrůst až na 2000 dolarů. To by představovalo osminásobný nárůst během pouhých tří let a Tesla by se tak jistě dostala na cestu k desetinásobnému růstu do roku 2035.

Woodová, stejně jako mnoho dalších, zakládá svou předpověď na schopnosti společnosti Tesla vyvinout technologii plně samořídícího vozidla (FSD). Tato inovace spolu se schválením regulačními orgány by mohla připravit půdu pro flotilu robotických os - autonomních vozidel, která by mohla poskytnout obrovskou hodnotu akcionářům společnosti Tesla, majitelům vozidel i celé společnosti.

V každém případě je Tesla stále v plenkách. Společnost existuje teprve 20 let, na burze je 14 let a zisková je tři roky. Za tu dobu mnozí pochybovali, zda dokáže dosáhnout vysokých cílů, které si stanovil její generální ředitel Elon Musk. Tesla se však opakovaně postavila výzvě a splnila ji.

Ať už tedy akcie Tesly porostou v důsledku průlomu v oblasti FSD, nebo prostě v důsledku rostoucí dominance na trhu s elektromobily, myslím si, že Tesla je akcie s fantastickým potenciálem pro desetiprocentní nárůst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz