Výzkum prokázal, že extrovertní děti jsou náchylnější k úrazům

foto Dítě, zranění, náplast - ilustrační foto

Brno - Rozdíly v temperamentu, které se projevují už od útlého dětství, mohou ovlivnit riziko úrazů u dětí. Výzkumníci z Národního institutu SYRI prokázali, že u extrovertních, tedy temperamentnějších dětí je větší riziko budoucích zranění. Zároveň je i vyšší pravděpodobnost, že se dostanou do potenciálně nebezpečných situací v dospělosti, uvedl institut v tiskové zprávě.

"Extrovertní děti se rády vystavují novým situacím a věnují se častěji fyzicky náročným aktivitám, což zvyšuje pravděpodobnost jejich zranění. Zjednodušeně řečeno, vyšší úroveň impulzivity a aktivity je tedy spojená s vyšším rizikem budoucího zranění," uvedl Albert Kšiňan z Národního institutu SYRI.

Výzkumníci rozdali dotazníky matkám tříletých dětí, v nichž měly zhodnotit temperament svým dětí, tedy zda jsou aktivní, bojácné nebo společenské a podobně. Zajímalo je, zda hodnocení temperamentu u takto malých dětí bude mít dlouhodobou platnost. Děti pak vědci rozdělili do tří skupin podle temperamentu na extrovertní, stydlivé a takzvaně průměrné, které svým temperamentem stály mezi těmito dvěma skupinami. Děti pak vědci sledovali až do jejich 15 let a zjistili, že děti ve skupině extrovertních měly úrazy častěji než děti stydlivé nebo průměrné.

Institut SYRI uvedl, že ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří Česká republika k regionům s vyšším podílem úmrtí dětí mladších pěti let, způsobených neúmyslnými úrazy. Podle údajů z roku 2017 je Česká republika na 36. místě z 53 evropských zemí s úmrtností 0,07 procenta, což je více než v Irsku, Dánsku, Finsku, Norsku, Chorvatsku, Itálii, Slovensku nebo Velké Británii. Z výsledků evropské zprávy o prevenci dětských úrazů zveřejněné Světovou zdravotnickou organizací navíc vyplynulo, že míra hospitalizace dětí a dospívajících byla v České republice přibližně dvakrát vyšší než v Nizozemsku nebo Portugalsku.

I proto se vědci chtějí tomuto tématu dál věnovat. "Navazující výzkum se bude zaměřovat na vztah mezi individuálním temperamentem a faktory prostředí, které mohou zmírňovat, či naopak zvyšovat riziko neúmyslných zranění v dětství. Riziko úrazu je kromě dětského temperamentu ovlivněno také mírou rodičovské pozornosti, vybavením domácnosti nebo dopravou v okolí bydliště," dodal Kšiňan.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď