Nevydáme tuto zemi v plen východní divočině! Osmdesát let od založení Ligy proti bolševismu

5. leden 2024

Zlověstný pařát nad Pražským hradem a nad ním nápis: Zachvátí-li tě, zahyneš! Tak vypadaly plakáty České ligy proti bolševismu. Organizace založené právě před osmdesáti lety 23. ledna 1944 z popudu K. H. Franka. Byla to reakce na podepsání československo-sovětské smlouvy i na úspěchy Rudé armády na východní frontě.

V této situaci bylo potřeba obyvatelům protektorátu vzkázat: Jestli Němci prohrají a sem přijdou Sověti, budete na protektorát ještě rádi vzpomínat!

Čtěte také

Rozhlasový archiv uchovává několik nahrávek spojených s činností Ligy proti bolševismu. Tou nejstarší je reportáž ze začátku března roku 1944, kdy se ve výstavní síni ligy konala výstava o životě v Sovětském svazu. Měla ukázat, jak bídný je život dělníků v komunistické zemi.

Aktivity Ligy proti bolševismu rozhodně nebyly první protisovětskou propagandou, se kterou se mohli obyvatelé Protektorátu setkat. Vzápětí poté, co Německo porušilo smlouvu se Sovětským svazem a napadlo ho, začaly noviny i rozhlas přinášet rozhovory s lidmi, kteří měli se Sovětským svazem nějakou zkušenost.

Tisíce členů

V roce 1942 tak mohli posluchači protektorátního rozhlasu slyšet povídání s novináři, kteří se účastnili na Němci obsazenou Ukrajinu a Krym. Nebo v následujícím roce reportáž z křtu knihy Rudolfa Urbana s názvem Na Sibiř?

Čtěte také

Jak novináři, tak Urbanova kniha líčili zoufalou životní úroveň lidí v Sovětském svazu, kterou prý zapříčinil marxistický socialismus. Proti němu propaganda Ligy proti bolševismu i protektorátu stavěla socialismus nacionalistický, který byl ideologií Třetí říše i Protektorátu Čechy a Morava.

S oblibou tyto dva socialismy srovnával protektorátní ministr školství a lidové osvěty Emanuel Moravec. Několik projevů na toto téma pronesl i na akcích ligy. „Bolševismus vzal střední vrstvě majetek a učinil z ní proletáře. Nacionální socialismus při uskutečňování pozitivního socialismu proletáře pozvedl hospodářsky a společensky na úroveň střední vrstvy,“ hřímal Moravec na veřejném shromáždění ligy v Prostějově v červnu 1944.

V lednu roku 1945 Liga proti bolševismu oslavila 1. výročí své existence. U té příležitosti se konala slavnostní schůze ve velkém sále paláce Lucerna, kde nechyběl ani rozhlas. Podle reportujícího redaktora měla tehdy liga tisíce členů.

Čtěte také

Vedle slavnostní schůze se opět konala výstava, tentokrát s názvem Bolševismus nikdy! K vidění byla v paláci Myslbek na Příkopech. Vystaveny byly především obrazy a fotografie ze Sovětského svazu z období ukrajinského holodomoru, stalinského velkého teroru a podobně. Na fotkách byli k vidění lidé umírající hlady, umučení, popravení. Jenže úplně stejné věci dokázali i nacisté.

Propaganda Ligy proti bolševismu se tedy u mnohých obyvatel protektorátu míjela účinkem a považovali ji za lež. Marně 20. dubna 1945 v rozhlase Emanuel Moravec vyzýval: „Nás nikdo nevystraší a nepřinutí, abychom tuto zemi vydali v plen východní divočině!“

Zhruba patnáct nahrávek spojených s Ligou proti bolševismu a protisovětskou propagandou z posledních let protektorátu si poslechněte v dalším Archivu Plus.

Spustit audio

Související