Kde se natáčel Il Boemo

Kde se natáčel Il Boemo
Operní pěvkyně Caterina Gabrielli ve filmu Il Boemo.
Autor snímku Donato Aquaro
SDÍLEJ:

Vojtěch Dyk neboli Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo je děvkař, geniální skladatel a syn českého mlynáře, který se proslavil v Itálii. Snímek o operním světě 18. století se natáčel v Benátkách, Praze, Jaroměřicích, Plasech, Janově a dalších italských městech.

Kde se natáčel Il Boemo
Josef Mysliveček Il Boemo.
Autor snímku Marta Tagliavia

Na začátku filmu vychází Josef Mysliveček z basiliky svatého Jana a Pavla v Benátkách.

Roku 1768 se prochází po dnešním Smetanově nábřeží a za ním je vidět Karlův most a nad ním Pražský hrad.

Zámecký park přiléhá ke šlechtickému sídlu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Kláštery jsou premonstrátské Doksany a cisterciácké Plasy.

Palácové scény se odehrávají v Martinickém paláci na Hradčanech a Colloredo-Mannsfeldském paláci na Starém Městě v Praze, na zámcích Jaroměřice nad Rokytnou, v Bučovicích a v brněnském Mahenově divadle. Výpravné obrazy včetně sebevraždy pocházejí ze Stavovského divadla v Praze. Poslední záběry v Čechách vznikly v bývalém cisterciáckém klášteře v Plasech.

Mezi nejznámější reálné historické postavy ve filmu se řadí: 

Hudební skladatel Josef Mysliveček (1737-1781)

Operní zpěvačka Caterina Gabrielli (1730-1796)

Neapolský král Ferdinand IV. (1751-1829)

Hudební skladatel Leopold Mozart (1719-1787)

Hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Il Boemo.

Dubový mlýn v Tiché Šárce

Josef Mysliveček byl synem mlynáře z Dubového mlýna v Šáreckém údolí, tehdy u Prahy, dnes součásti hlavního města Prahy. Dubový mlýn v Tiché Šárce dnes slouží k bydlení. Dubový rybník na soutoku Šáreckého a Nebušického potoka zůstal zachovaný.   

Narodil se ale nejspíš v Sovových mlýnech na Kampě, které měl otec pronajaté. Josef měl jednovaječné dvojče Jáchyma, kterému připadlo mlynářské řemeslo, a mladší sestru Marii Annu, která se stala jeptiškou.

Il Boemo.

Mysliveček a Mozart

Ve filmu je naznačený vztah mezi mladým Mozartem a starším Myslivečkem. Oba byli titáni klasické hudby na přelomu baroka, rokoka a empíru. Navzájem se respektovali, Mysliveček dokonce Mozartovi pomáhal v kariéře. Paradoxně měli v historii úplně opačný osud. Oba pocházeli z Rakouské monarchie - Mozart ze Salcburku a Mysliveček z Prahy. Pro Italy tedy byli burani ze severu.

Josef Mysliveček byl za svého života superstar, znali ho nejen milovníci opery, ale všichni vzdělaní lidé v kulturní Evropě. Dobře vydělával a v Římě si mohl pořídit palác se služebnictvem. Jenže všechna sláva polní tráva. Po té, co mu mozek vyžrala syfilis a obličej mu sežraly bakterie po úrazu při pádu z kočáru, bylo jeho dílo zapomenuto a on zemřel chudý a nemocný. Myslivečkova hudba se vrátila na pódia až po dvou stoletích.

Wolfgang Amadeus Mozart nebyl v Itálii a konec konců ani ve Vídni za svého života nijak oceňován. Proto také mohl sklidit úspěch za své opery aspoň v periferní Praze. Celý život byl chudý a zemřel v bídě. Po smrti ovšem zájem o jeho hudbu raketově odstartoval a jeho dílo je považováno za jeden z vrcholů vážné hudby. 

Josef Mysliveček má mramorový pomník v římském kostele San Lorenzo in Lucina. Jeho hrob v kryptě byl znovu objeven 1990 při archeologickém průzkumu kostela a přilehlého hřbitova.

Il Boemo.

Il Boemo

Režie: Petr Václav

Kamera: Diego Romero Suarez-Llanos

Hrají: Hlavní postavu Josefa Myslivečka hraje Vojtěch Dyk, kterému sekundují herci Barbara Ronchi, Lana Vlady, Elena Radonicich, Lino Musella, Cristiano Donati, Alberto Cracco, Salvatore Langella, Diego Pagotto, Martina Babišová, Zdeněk Godla, Karel Roden, Lenka Vlasáková, Goran Maiello a další. Operní sólisty hrají pěvecké hvězdy Phillipe Jaroussky, Emöke Baráth, Raffaella Milanesi a Juan Sancho.

Hudební zážitek zprostředkují nejlepší interpreti barokní hudby Collegium 1704 v čele s Václavem Luksem.

Scénář vznikl díky grantu francouzské vlády, která Petru Václavovi udělila prestižní Prix de Rome, jehož součástí je stipendium v římské Ville Medici. Z nasbíraného historického materiálu natočil před hraným filmem Il Boemo (2022) ještě dokumentární film Zpověď zapomenutého (2015) s Karlem Rodenem.

INFO: Il Boemo - film a Josef Mysliveček


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Horydoly.cz Kde se natáčely filmy

Anděl na horách - Tatranská Lomnica

Anděl Páně - Kašperk, Křivoklát, Český Šternberk

Bílé peklo / Weisse Hölle  -  Bernina

Casino - Las Vegas 

Četníci z Luhačovic - Luhačovice

Dvanáct měsíčků - Rožnov pod Radhoštěm

Harry Potter - Londýn, Alwick

Hastrman - Holanské rybníky

Hra o trůny - Island, Chorvatsko, Irsko

Il Boemo - Jaroměřice, Doksany, Plasy, Benátky

Klammer - Jízda na hraně - Patscherkofel, Zwickenberg

Krakonošovo tajemství - Příchovice, Kost, Veselý kopec

Křižáček - Apulie, Sardinie, Kalábrie

Liebe - Rujana

Peklo s princeznou - Hřensko, Frýdlant, Kouřim

Poslední závod - Krkonoše

Pravý rytíř - Roštejn, Landštejn, Loket, Kestřany

Princezna a půl království - Bouzov, Hradec nad Moravicí, Hrádek u Nechanic

Princezna zakletá v čase - Křivoklát, Bouzov, Točník, Žebrák, Sobotín

Princezna a písař - Ploučnice

Schindlerův seznam - Krakov

Svatební cesta do Jiljí - Krkonoše, LužniceBerounka

Svatojánský věneček - Rabštejn, Uherčice, Nežárka

Tajemství staré bambitky - Lemberk

Tři oříšky pro Popelku - MoritzburgŠvihov

Tři životy - Helfenburk, Lipnice

Vrchní prchni! - Praha, Špindlerův Mlýn, Karlovy Vary

Zlatokopové z Arkansasu - Český kras

Želary - Oravská Magura

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

San Lorenzo in Lucina

Italský Lorenzo je latinský Laurentius neboli český Vavřinec čili náš Vavřineček.

Lucina je žena, které v antice patřily pozemky okolo dnešního náměstí stejného jména a která zde dovolila postavit křesťanský kostel. Ten pak zbořili Germáni, když dobyli Řím, ale byl znovu postaven.

Svatý Vavřinec byl umučen při pronásledování křesťanů císařem Valerianem v roce 258. Byl diakonem papeře sv. Sixta II., který byl umučen krátce před ním. Po papežově smrti byl vyzván k vydání církevních pokladů, on je však namísto toho rozdal chudým, což byla vzpoura, za kterou byl potrestán.

Svatý Vavřinec se narodil ve španělském městě Huesca. Když se Sixtus 257 stal papežem, Vavřinec byl ustanoven diakonem a stal se odpovědným za chrámovou pokladnu a za péči o chudé, byl tedy prvním církevném pokladníkem.

Za perzekuce doby císaře Valeriána v roce 258 zemřelo velké množství kněží a biskupů. Křesťanští senátoři byli zbaveni majetku a vyhnáni. Sixtus II. byl jednou z prvních obětí pronásledování a 6. srpna 258 sťat.

Po smrti papeže Sixta II. požadoval prefekt římský, aby mu Vavřinec vydal bohatství chrámu. Ten požádal o tři dny, aby mohl shromáždit majetek. Jenže mezi tím rozdal chudým veškerý majetek. Třetího dne se dostavil před římského prefekta a ukázal mu to, co považoval za největší bohatství chrámu - chudé, zmrzačené, slepé a trpící. Prý řekl: "Chrám je skutečně bohatý, mnohem bohatší než váš císař.“ Pro tento otevřený odpor byl umučen jako nejhorší zločinec. Na železném roštu nad horkým uhlím. Během této tortury Vavřinec křičel: "Z jedné strany jsem již opečený, pokud mě chcete mít dobře propečeného, je čas mě otočit na druhou stranu."

Reaguj
Josef Mysliveček

Mysliveček se narodil 1737 a zemřel brzy, po 44 letech na syfilis.  Školy v té době byly většinou církevní – jezuité nebo dominikáni – a tak byla výuka v jazyce latinském.  Mysliveček většinu svého hudebně kreativního života prožil v Italii, takže většina jeho skladeb má italský název. To ovšem neznamená, že tou dobou byla italština důležitým jazykem. Byla to spíše latina, kterou hovořila nejen « obec umělecká » ale i církevní. V církevních školách později k latině přibyla řečtina. Němčina se etablovala v prostoru Rakouska – Uherska zcela pochopitelně (hlavním městem všeho  byla Vídeň) a francouzština v této době byla řečí diplomatů a malé části šlechty. Ještě v době  komunistické vlády v ČSR zústala znalost němčiny většině staré generace, můj otec i matka hovořili skoro plyně německy.  Angličtina se začala «vžívat» počátkem užívání počítačů, tedy dávno před rokem 1989. Dnes je angličtina, aspoň pro mladší generaci prostředkem komunikace – všichni mladí, kteří mají něco s počítačem aspoň z části, ovládají angličtinu.

Mysliveček byl skutečně jaksi zapomenut a teprve po mnoha letech ho nejen hudební znalci jaksi «vzkřísili». Je pohřben v Římě –  v bazilice San Lorenzo in Lucina.

Reaguj
Italština

Ja to myslel obecně.  Jako že v době Myslivečka byla v umění právě italština na vrcholu, hlavně v umělecké a hudební formě. (A když povinné jazyky ve školáxh tak ještě Latina a Řečtina, pozdějc Francouština a teprv němčina. Angličtina vpodstatě až po r 89).

  • Autor Honza
  • Datum a čas 7.1.2024 10:08
Reaguj
Italština

Honzo, promiň, ale zase vedle! Zrovna tenhle film je v původní verzi natočený celý v italštině včetně českých herců. Teprve pro českou distribuci byly některé dialogy dabovány do češtiny. S angličtinou to nemělo nic společného.

Reaguj
INU

Dobrá recenze. V těch historických filmech jsme byli vždy úspěšní. škoda jen, že dnešní přetechnizované době vládne akgličtina místo oné starté kulturní latině - potažmo italštině.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 6.1.2024 17:58
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

ROZHOVOR Damjan Siriški a Ondra Šenk tvoří bikerské duo, které je známé díky videím na YouTube kanálu Bike O’Clock. Fanoušky získali také díky talentové show Česko Slovensko má Talent, kde to... celý článek

Tiskové konference

Olympiáda v Paříži začne za 100 dní. Warner Bros. Discovery ujišťuje, že se před hrami ani během nich nudit nebudete

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Instantní fotografie: Krajinou v Kutné Hoře

Instantní fotografie: Krajinou v Kutné Hoře

V kutnohorském Spolkovém domě je otevřená výstava nazvaná KRAJINOU. Návod na dokonalý deník. Autorka Jana Kuželová v ní ukazuje krásu instantních fotografií z polaroidu, které zachycují přítomný okamžik i dobrodružství při jejich pořizování.
Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.
Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

ROZHOVOR Damjan Siriški a Ondra Šenk tvoří bikerské duo, které je známé díky videím na YouTube kanálu Bike O’Clock. Fanoušky získali také díky talentové show Česko Slovensko má Talent, kde to
Olympiáda v Paříži začne za 100 dní. Warner Bros. Discovery ujišťuje, že se před hrami ani během nich nudit nebudete

Olympiáda v Paříži začne za 100 dní. Warner Bros. Discovery ujišťuje, že se před hrami ani během nich nudit nebudete

Těšíte se na letní Paříž? Mediální společnost Warner Bros. Discovery (WBD) dnes nabídla první ukázku toho, jak bude vypadat její pokrytí letošních Letních olympijských her v Paříži 2024. Na úvod představila
Tiskové konference

Tiskové konference

AKTUALIZACE. Kalendář akcí určených pro žurnalisty v oboru cestovního ruchu, outdoorových aktivit a s tím spojeného byznysu.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Otevření hutě Barbora Jince, Barbora 4.-5.5. 4.5. 10:00
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Živé dějiny Jenštejna
Jenštejn 11.5.
Ledoví muži Česko 12.-15.5. 12.5.

Diskuse

oxdxkdsd azithromycin over the counter, 30.4.2024 11:13, 117 příspěvků
problémy s auty JaT, 30.4.2024 10:16, 4 příspěvky
problémy s auty Honza, 30.4.2024 10:07, 4 příspěvky
polský národní park Lukas B., 30.4.2024 9:27, 1 příspěvek
Paragliding Annecy bergot, 29.4.2024 17:24, 1 příspěvek
voda v Jižních Čechách? PK, 28.4.2024 18:51, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 4 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 4 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11