Celebrity

6. ledna 2024 07:00

David Laštovka

Jindřich z Princezny ze mlejna se změnil k nepoznání. Po natáčení uklízel záchody

Kdo by neznal legendární pohádku Princezna ze mlejna, kterou stvořil režisér Zdeněk Troška. Roli švarného mládence Jindřicha, který se zamiluje do Elišky, v ní ztvárnil herec Radek Valenta. V době natáčení mu bylo 17 let. Proč se vytratil z televizních obrazovek, kam vedly jeho další profesní kroky a co dnes dělá?

K roli, která z něj na čas udělala hvězdu, se Radek Valenta dostal náhodou. „Byl jsem ve čtvrtém ročníku na pražské konzervatoři, bylo mi sedmnáct, takže jsem nebyl žádný hotový herec. Pan Kachyňa tenkrát točil Prima sezónu a tam jsem byl ve skupině několika kluků, mezi kterými se rozhodoval. A na ten konkurz se zastavil Zdeněk Troška, který hledal představitele Jindry,“ zavzpomínal Valenta v rozhovoru pro deník Blesk.

Režisér Zdeněk Troška v roce 2022 oznámil, že jde do filmového důchodu:

Režisér Zdeněk Troška si prohlédl fotografie začínajících herců a Radek ho zaujal na první pohled. Okamžitě věděl, že bude pro roli Jindřicha tím pravým. „Natáčelo se o prázdninách, daleko od rodičů, byl jsem mladý, takže to pro mě bylo velké dobrodružství,“ poznamenal Valenta. Kvůli své pohádkové postavě musel změnit image. „Ty kudrliny nebyly moje, to byla trvalá. Oni mi tenkrát říkali: Nestříhej se, to bude bezvadné. A pak mě vzali do salonu a udělali ze mě Mozarta. Při natáčení mi přišlo, že je to v pořádku, ale když jsem s tím jezdil v metru nebo v tramvaji, panikařil jsem, že jsem vypadal strašně,“ prozradil s úsměvem Radek Valenta.

Po natáčení odjel zkusit štěstí do USA

Princezna ze mlejna ho sice proslavila, v herecké kariéře mu ale příliš nepomohla. Další velká role už nepřišla a postupem let zmizel z povědomí televizních diváků. „Nebylo štěstí na další velké věci. A tak je to do dneška. Ale protože divadlo všechno nezaplatí, dělám dabing, v rozhlase, točím reklamy. Co se týká dabingu a rozhlasu, na nedostatek práce si nemůžu stěžovat a mám to moc rád,“ přiblížil Radek Valenta.

Čtěte také: Prokleté natáčení Princezny ze mlejna. Zdeněk Troška vzpomíná na déšť i krádež

Po natáčení se na jeden rok vydal do USA. „Tenkrát jsem si řekl, že by to chtělo zkusit něco jiného. Nemohl jsem tam dělat divadlo, takže jsem dělal, co bylo potřeba, i to nejhorší. Roznášel jsem jídlo, uklízel jsem záchody, vykládal kamiony,“ uvedl herec.

Mlýn ze sádrokartonu chtěl koupit bohatý Němec

Režisér Zdeněk Troška v pohádce prokázal opět cit na výběr filmových míst. V jižních Čechách vybral krásné místo v přírodě, kde byl z jedné strany les, z druhé rybník. Uprostřed nechal postavit mlýn, který byl celý ze sádrokartonu, ale vypadal jako skutečný.

„Byla to maketa, ale představte si, že když kolem projížděl jeden zámožný Němec ve svém mercedesu, zastavil a sháněl se po majiteli mlýna. Chtěl ho koupit! Byl jím tak okouzlen, že by za něj dal snad cokoliv,“ prozradil Zdeněk Troška redaktorovi webu Prima Ženy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.