Gayová odešla, problémy zůstávají

Zřejmě nikdy nebude úplně jasné, proč Claudine Gayová, prezidentka Harvardské univerzity, rezignovala a který z důvodů u Správní rady převládl, aby její rezignaci přijala.

Pro její odvolání vypovídaly tři vážné důvody.

Zřejmě nejsilnější tlak  se vůči Gayové zvedl pro její obhajobu antisemitského chování na univerzitě. Gayová chování studentů ospravedlňovala „svobodou slova“ a odmítala jednoznačně odsoudit zabíjení Židů.

Druhým důvodem pro její odchod z čela nejprestižnější univerzity na světě, bylo její opakovaně prokázané plagiátorství.

A nakonec je tu třetí důvod, který je spíše symbolem politické intoxikace amerického univerzitního školství, než specialitou typickou pro Harvard: Mrzká hodnota vědecké práce prezidentky Gayové. Gayová za svůj pětadvacetiletý vědecký život zveřejnila pouze 10 „vědeckých“ článků. Nenapsala žádnou knihu a nemá za sebou žádné prestižní ocenění, jak by k její funkci slušelo.

Jak to bylo kdysi

Porovnáme-li si rozsah akademické práce a vědeckou prestiž jejich předchůdců, tak musíme konstatovat, že práce většiny středoškolských profesorů jsou pro svět cennější, než „bádání“ Gayové.

Její předchůdkyně z let 2007-2018, Drew Gilpin Faustová (76), 28. prezidentka Harvardské univerzity, se zabývala historií amerického Jihu a sepsala stovky vědeckých článků, napsala asi 10 knih a získala čestné doktoráty z Bowdoin College, Yale University a Princeton University.

Její předchůdce, 27. prezident Harvardské univerzity, ekonom Lawrence Summerse (69) býval v letech 1999 – 2001 ministrem financí ve vládě Billa Clintona a v letech 2009 – 2011 zastával funkci ředitele Národní ekonomické rady. V letech 1991 – 1993 býval hlavním ekonomem Světové banky a profesorem ekonomie na Harvardu se stal už v roce 1983, kdy mu bylo 29 let. V letech 1982–1983 byl také ekonomickým poradcem prezidenta Ronalda Reagana.

„Rezignace harvardského antisemitského prezidenta plagiátorů přišla pozdě“, řekla republikánská členka Sněmovny reprezentantů USA z New Yorku Elise Stefaniková. Samotná rezignace této osoby neodstraňuje problémy této univerzity – všechny tam zůstaly, dodala Stefaniková.

Férové je také připomenout, že Gayová se za své výroky ve Sněmovně omluvila, řekla, že „na slovech záleží“, ale současně tvrdila, že byla z otázek Stefanikové zmatená.

Stefaniková, sama absolventka Harvardu, k její tvrzené zmatenosti podotkla, že jí otázku nepoložila jednou, dvakrát, pětkrát nebo desetkrát – zeptala jsem se jí sedmnáctkrát a sedmnáctkrát mi odpověděla, že „výzvy k zabíjení Židů“ nemusí být v určitém kontextu nemorální. A svět to slyšel.

Grilování Gayové ve Sněmovně reprezentantů USA můžete shlédnout zde:

YouTube player

Byla jsem „vystavena osobním útokům a hrozbám poháněným rasovým nepřátelstvím“, uvedla ve své rezignaci prezidentka Claudine Gayová.

Gayová tak bez jakéhokoliv sporu zůstává naplněným cílem „diverzity, rovnosti a inkluze“ univerzity – nestala se totiž prezidentem Harvardu pro své výzkumnické zásluhy, nýbrž proto, že splnila politické zadání a je černoška.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!

200 Kč500 Kč1000 Kč