Hlavní obsah
Lidé a společnost

Škaredá Mariangela byla ve skutečnosti muž: Fantozziho dceru hrál herec s degenerativním onemocněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain via Wikimedia Commons

Plinio Fernando jako Mariangela Fantozzi v roce 1975

Vzpomínáte si na ošklivou dívku Mariangelu, která byla nezletilou dcerou nezapomenutelného účetního Fantozziho? Ne každý ví, že tuto filmovou postavu ztvárnil ve skutečnosti muž. Dívku „opičku“ si tehdy zahrál italský herec a sochař Plinio Fernando.

Článek

Herec Plinio Fernando se proslavil ztvárněním postavy škaredé a nemotorné dívky jménem Mariangela ze série filmů o účetním Fantozzim. Dceru nešťastníka a věčného smolaře Uga Fantozziho, kterou si její okolí plete s opicí, zahrál velmi přesvědčivě. Řada lidí ani nepoznala, že dospívající dívku hraje dospělý muž.

Narodil se s vážnou nemocí

Plinio Fernando se narodil dne 15. září 1947 ve znamení Panny v africkém Tunisu italským rodičům židovského původu, kteří byli váženými lékaři. V roce 1952, když mu bylo pět let a jeho sestře Lauře dva roky, se rodina rozhodla přestěhovat do Itálie a usadila se v Římě. O jeho dětství, dospívání a soukromém životě toho není mnoho známo. Herec si pečlivě hlídá soukromí a rozhovory poskytuje médiím naprosto výjimečně, a pokud se tak stane, většinou hovoří jen o své práci. Ví se jen tolik, že má dvě sestry, nebyl nikdy ženatý a je od narození vážně nemocný. Plinio trpí degenerativním onemocněním, kvůli kterému měří pouhých 147 centimetrů a váží přibližně 43 kilogramů.

Plinio byl od malička velmi chytrý a bystrý žák. Když přemýšlel o tom, co bude v životě dělat, rozhodl se nejprve pro vzdělání technického směru. Na vysoké škole v Římě vystudoval obor elektromechanika, ale již během studií mu došlo, že by se raději věnoval herectví. Začal tedy studovat ještě na divadelní akademii Accademia di Recitazione Stanislavskij al Teatro Anfitrionea. Poté dostával menší role v divadelních komediích a začal si plnit svůj herecký sen.

Ošklivá Mariangela, kterou si všichni pletou s opicí

Zásadní změna v jeho kariéře nastala v roce 1975, když mu bylo 28 let. Tehdy si drobného herce povšiml režisér Luciano Salce a představil ho Paolovi Villaggiovi (představitel hlavního hrdiny účetního Fantozziho). Oba muži následně usoudí, že role šeredné dívky Mariangely, poněkud natvrdlé dcery účetního Uga Fantozziho, je Pliniovi doslova šitá na míru. Režisér Luciano Salce tenkrát totiž hledal pro ztvárnění postavy Mariangely muže malého vzrůstu s groteskně vypadajícím obličejem, protože chtěl, aby dívka působila nepřirozeně a vypadala jako škaredá opička.

Dalších 18 let svého filmového života pak prožil Plinio v dívčích šatech a tmavovlasé paruce s culíky. O účetním Fantozzim bylo natočeno celkem deset filmů. V prvních osmi Plinio ztvárnil Mariangelu a ve třech posledních dílech si navíc zahrál i vnučku Uga Fantozziho. Role Mariangely herci přinesla obrovskou slávu nejen v Itálii, ale proslavil se díky ní také v zahraničí. Snímky o smolaři Fantozzim, který v práci i v soukromém životě prožívá řadu příkoří, jsou dobře známé i u nás. Plinia Fernanda v nich skvěle dabovala herečka s výrazně zabarveným hlasem Jana Andresíková.

Samotný Plinio na natáčení rád vzpomíná, protože tam podle něj panovala přátelská atmosféra a odnesl si spoustu zajímavých zážitků. Zároveň přiznal, že by býval raději hrál mužské role, ale nechtěl tehdy promarnit velkou příležitost, která se mu naskytla. Kromě série snímků o Fantozzim se objevil ve čtyřech filmech, kde si sice zahrál mužské postavy, ale žádný větší úspěch se již nedostavil. Ve svých 46 letech Plinio Fernando definitivně rozloučil s filmovým světem. Snímek Fantozzi v ráji z roku 1993 se stal posledním filmem, který natočil.

Herectví vyměnil za sochařství

Po tolika letech strávených u filmu toužil Plinio po životní změně. Rozloučil se tedy se světem kinematografie a opustil hereckou kariéru. Pro svou další životní cestu si pak zvolil si jinou uměleckou formu, která ho více uspokojovala. S nadšením začal studovat malířství a sochařství. Po deseti letech úspěšně dokončil studia a postupně se stal úspěšným sochařem.

Jako nadšený milovník středověku vytváří umělecká díla, která korespondují zejména s tímto historickým obdobím. Jeho hliněné sochy představující především hlavy válečníků, bojové scény a krásné koně. Ze zlata pak vytvořil kopii římské synagogy Tempio Maggiore di Roma, kterou nabídl muzeu. Umělecké sklony má rovněž jeho sestra Laura, se kterou má Plinio vřelý vztah. Laura vystudovala architekturu a věnuje se mimo jiné tvorbě originálních šperků.

Jak žije Plinio Fernando dnes?

V tomto roce oslaví Plinio Fernando alias Mariangela Fantozzi 77. narozeniny. Přesto je stále velmi aktivní, živí se prodejem svých uměleckých děl a rád se vídá se svými sestrami, které o něm mluví jako o skromném člověku s krásnou duší a velkým srdcem. Ačkoliv má Plinio plachou povahu, netají se tím, že patří k obdivovatelům krásných žen. Mezi jeho „favoritky“ patří například půvabná herečka Edwige Fenech nebo ikonická kráska Monica Bellucci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz