Román Svěžest vody se okamžitě stal světovým bestsellerem

Román Svěžest vody se okamžitě stal světovým bestsellerem

Tisk

Svěžest vody

Mezi novinky nakladatelství prostor patří také román Svěžest vody, který se hned po svém vydání stal světovým bestsellerem. Autorem je Nathan Harris, jehož je to první a prozatím jediný román, který již sklidil takový úspěch. Určitě jste zvědaví, o čem kniha je, očekávejte vysokou kvalitu psaní a opravdu pohnutý příběh o svobodě a zakázané lásce v období americké občanské války.

Na sklonku války Severu proti Jihu hledají černošští bratři Prentiss a Landry, osvobození vyhlášením rovnosti lidu, útočiště na usedlosti George Walkera a jeho ženy Isabelle. Walkerovi, zdrcení ztrátou jediného syna ve válce, si bratry najmou na práci na své farmě a doufají, že nečekané přátelství zmírní jejich zármutek. Prentiss a Landry si mezitím plánují našetřit peníze na cestu na sever a na setkání s matkou, která byla prodána, když byli ještě chlapci.

Paralelně s jejich příběhem se odehrává zakázaný románek mezi dvěma vojáky Konfederace. Mladí muži, kteří se nedávno vrátili z války do městečka Old Ox, se scházejí v lese. Když je jejich tajemství odhaleno, vzniklý chaos včetně vraždy fatálně ovlivní celou komunitu. V důsledku zmatku se Isabelle stává nepravděpodobnou vůdkyní, která nabízí ozdravnou vizi pro zemi a pro nově svobodné obyvatele Old Ox.

Román se stal přes noc senzací u kritiky i čtenářů, získal Cenu Ernesta J. Gainese a stal se finalistou Ceny Tennesseeho Williamse za beletrii. Oprah Winfreyová a Barack Obama ho doporučili ve svých knižních tipech.

Překladatelka Kateřina Klabanová o této knize řekla: „Pro mě je svěžest vody především velkým příběhem o svobodě v nejrůznějších podobách a osobním přístupu k ní. Jak se bez ní strádá, jak se po ní touží, jak bezbřehé jsou představy, co všechno jednou umožní, a jak obrovskou odvahu jednotlivců vyžaduje, když najednou nastane. Předkládat vyzrálou prvotinu Nathana Harrise pro mě byla radost také díky jejímu zvukomalebnému a plynulému jazyku.”

O autorovi:

Nathan Harris se narodil v Ashlandu v Oregonu. Na Oregonské univerzitě absolvoval lekce tvůrčího psaní a získal bakalářský titul z angličtiny. Následně dosáhl magisterského titulu v prestižním Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě, kde začal pracovat na svém románovém debutu Svěžest vody. Kniha záhy po svém vydání v roce 2021 uchvátila čtenáře i kritiku – ve Spojených státech se jí prodalo více než čtvrt milionu výtisků a dostala se do širší nominace na prestižní Man Bookerovu cenu. Dílo vyšlo v řadě jazyků včetně francouzštiny, němčiny a švédštiny a získalo četná literární ocenění doma i v Evropě. Autor žije v Austinu v Texasu.

Svěžest vody

Název: Svěžest vody
Autor: Nathan Harris
Překlad: Kateřina Klabanová
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 368

Hodnocení: 100%

https://eprostor.com/kniha/svezest-vody


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Doba nepřeje novým písničkám, říká zpěvák Dalibor Janda

janda perexPřed loňskými Vánocemi jel koncertní šňůru, vydal již své 21. album - DVD Karaoke párty s melodiemi svých hitů - či singl své dceři, zpěvačce Jiřině Anně Jandové. Má úspěchy. Přesto má k dnešní době výhrady: nelíbí se mu, že do rádií je velký pro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Básně z jazzové dásně potěší

BasneJazz perexJana Koubková oslaví tento rok na konci října významné životní jubileum. Nejen proto vydalo nakladatelství Galén její v pořadí již třetí knížku (předchozí dvě jsou Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí).


Literatura

Květiny a dřeviny pro radost

kvetiny a dreviny pro radost 200V červenci vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum encyklopedie zahradníka Miloslava Ryšána Květiny a dřeviny pro radost, která nabízí přes pět set druhů ozkoušených a dobře se pěstujících rostlin, k...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Nikdy neříkej nikdy vzkazuje Tereza Kostková v nové komedii

Nikdy neříkej nikdyTereza Kostková, Tomáš Maštalír nebo Lenka Krobotová se už v srpnu představí v kinech v novém filmu Nikdy neříkej nikdy. Tereza Kostková hraje sympatickou a ráznou cvičitelku jógy, které nevyšlo manželství a chce se věnovat hlavně své práci a d...