Otec ze Šumperka s dětmi živoří a bojí se ztráty příspěvků na bydlení. Hrozí, že přijde o byt

Samoživitel musí vyjít s šesti tisíci měsíčně.

Samoživitel v problémech

Do kategorie chudobou ohrožených skupin obyvatel začíná v Česku spadat čím dál více lidí. V problémech se ocitl i muž ze Šumperka. Otec samoživitel se snaží zajistit chod rodiny se dvěma velkými dětmi za sumu šest tisíc korun měsíčně.

V šumperském paneláku žije Roman Přikryl s devatenáctiletým synem a třináctiletou dcerou. Dostali se z azylového domu do běžného bytu, ale na provoz domácnosti moc nezbývá. „Celý příjem je dohromady asi 21 tisíc korun, z toho zaplatím 15 tisíc za byt,“ popsal Přikryl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obce mají na účtech miliardy a neinvestují, zlobí se ministerstvo financí. Radnice se brání

Pan Roman má problémy s páteří a práci nemá už téměř rok. Matka dětí má přispívat 3 800 korun měsíčně. To se ale nikdy nestalo. „Dva měsíce mi přišlo po tisícovce, potom to zkrátila na pětistovku,“ sdělil Přikryl.

Alespoň zdání Vánoc se pokusil pro své děti zachovat. Pod stromečkem ale byly dárky jen pro nejmladšího člena rodiny. „David už je rozumný a Michalce se vždycky nějaký ten plyšák nebo něco koupí, ale letos to byla katastrofa,“ popsal pan Přikryl.

Teď se ale bojí změn pravidel pro vyměřování příspěvku na bydlení. „Může to ohrozit naše bydlení. Davidovi je devatenáct a já potřebuju, aby dodělal školu. Mám strach, že přijdu o Míšu. Tolik let jsme spolu a matka nám nepomáhá,“ uvedl.

Změny dopadnou především na ty, kteří patří do stejné kategorie jako on. „Tato opatření mohou vést k většímu tlaku na rozpočty zejména u nízkopříjmových a středněpříjmových obyvatel,“ popsal David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

„Máte nápady, že byste to zabalil. Ale jenom kvůli děckám to nezabalíte,“ řekl Přikryl.

Ministerstvo vypracovalo analýzu dopadu změn. Podle ní by neměl být dramatický. O nárok na příspěvek na bydlení přijde pouze 0,7 % současných příjemců. Bez jakýchkoli dopadů bude změna pro 82 % příjemců, zbylým domácnostem se příspěvek může mírně snížit.

Odborníci radí, aby se lidé ve finanční nouzi obraceli na úřad práce nebo na dluhové poradny a sociálně aktivizační skupiny.

Tagy:
peníze rodina bydlení Člověk v tísni samoživitel Šumperk Úřad práce České republiky Roman Přikryl