Partey, Benrahma či Zaha. TOP 13 velkých jmen, která chybí na Africkém poháru národů

07.01., 10:34
Aktuality
Eric Maxim Choupo-Moting (© AFP)

Na nadcházejícím Africkém poháru národů se představí řada světových hráčů, ale z různých důvodů se ho nezúčastní plno velkých osobností. Kdo všechno bude na turnaji, který pořádá od 13. ledna Pobřeží slonoviny, chybět?

Said Benrahma (Alžírsko)

Said Benrahma z West Hamu je v současnosti jedním z nejvýznamnějších afrických hráčů na světě, ale na vrcholné akci kontinentu se nepředstaví. Křídelník byl totiž vyřazen z alžírského týmu poté, co se v říjnu nepohodl s manažerem Djamelem Belmadim.

Amine Gouiri (Alžírsko)

V mládežnických kategoriích reprezentoval Francii, na začátku této sezony se ale Amine Gouiri rozhodl, že bude reprezentovat africkou zemi. Útočník Rennes měl být jedním z klíčových mužů Alžírska na turnaji, ale kvůli zranění se tak nestane.

Eric Maxim Choupo-Moting (Kamerun)

Choupo-Moting hraje za jeden z největších klubů na světě - Bayern Mnichov - ale přesto se do závěrečné nominace Kamerunu nedostal. "Všichni víme, že je to důležitý hráč. Člověk však musí dělat rozhodnutí," řekl manažer Rigobert Song. Čtyřiatřicetiletý hráč pravděpodobně doplatil na malé vytížení a příchod Harryho Kanea.

Bryan Mbeumo (Kamerun)

Jednoho z nejlepších útočníků Premier League Bryana Mbeuma by Song bezpochyby povolal, jeho účast na šampionátu ale zhatilo zranění kotníku, které si přivodil na začátku prosince. Autor sedmi ligových gólů z této sezony bude Kamerunu určitě hodně chybět.

Issahaku Fatawu (Ghana)

Stále teprve devatenáctiletý Fatawu zamířil před sezonou ze Sportingu na hostování do Leicesteru a daří se mu skvěle. Ve 22 zápasech si připsal dva góly a k tomu přidal sedm asistencí. Ve snaze zajistit si trvalý přestup do anglického klubu se rozhodl nereprezentovat Ghanu na AFCON.

Thomas Partey (Ghana)

Větší ranou pro Ghanu je absence Thomase Parteyho z Arsenalu, který se nedokázal dostatečně rychle zotavit ze zranění stehna, které si přivodil v říjnu. "Thomas Partey je určitě jeden z našich nejdůležitějších hráčů. To víme a pokud by nebyl zraněný, rozhodně by v týmu byl," řekl manažer Chris Hughton.

Tariq Lamptey (Ghana)

Partey není jediným záložníkem z Premier League, který bude Ghaně chybět. Po zranění se ještě musí zotavit také Tariq Lamptey z Brightonu. Třiadvacetiletý hráč má v této sezoně problémy s kondicí a odehrál pouze osm zápasů.

Eric Bailly (Pobřeží slonoviny)

Eric Bailly prožil těžkou první polovinu sezony, v Besiktasi téměř nehrál a ani přestup zpět do Villarrealu na začátku roku 2024 mu nestačil k tomu, aby získal místo v sestavě Pobřeží slonoviny.

Wilfried Zaha (Pobřeží slonoviny)

Wilfried Zaha byl v posledních letech pravidelným účastníkem turnaje. Od roku 2017 na něm odehrál 11 zápasů, ale v roce 2024 už tuto bilanci nevylepší - tentokrát byl vynechán ze sestavy Pobřeží slonoviny, protože od svého příchodu do Galatasaraye zřejmě neudělal dostatečný dojem.

Abdoulaye Doucoure (Mali)

Doucoure hraje nejlepší fotbal od doby, kdy Sean Dyche převzal Everton. I proto se rozhodl zůstat v týmu Toffees, který se snaží vyhnout sestupu, místo aby poprvé reprezentoval Mali na AFCON.

Cheick Doucoure (Mali)

V listopadu postihla Mali fotbalová katastrofa, když záložník Crystal Palace Cheick Doucoure utrpěl zranění křížového vazu, které ho vyřadilo z AFCON a pravděpodobně i ze zbytku sezony.

Wilfred Ndidi (Nigérie)

Nigérie původně zařadila záložníka Leicesteru Wilfreda Ndidiho do konečné pětadvacetičlenné nominace na AFCON, sedmadvacetiletý hráč z ní ale brzy poté odstoupil pro blíže nespecifikované zranění.

Taiwo Awoniyi (Nigérie)

Awoniyi se v posledních ročnících stal jedním z nejzajímavějších afrických útočníků a v uplynulých dvou sezonách zaznamenal v Bundeslize i Premier League dvouciferný počet branek. Nigérie se ale bez něj bude muset tento měsíc obejít, protože hráč Nottinghamu Forest musel v listopadu podstoupit operaci zraněných třísel.

Autor: Livesport.cz / Finley Crebolder

Komentáře (323)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele