Bezmoc, frustrace i hněv. Poslechněte si dokument o tom, jak mladí lidé prožívají obavy z klimatické změny

7. leden 2024

Environmentální žal či klimatická úzkost. Stav, se kterým se potýká většina příslušnic a příslušníků generace Z, tedy zhruba dnešních dvacátnic a dvacátníků. Z čeho přesně jejich úzkosti přicházejí? A jak se s nimi současné studentky a studenti vypořádávají? Pomohly by rychlejší akce proti zvyšování globální teploty? Pocity mladých lidí a jejich obavy o budoucnost planety přibližuje dokument Jany Borškové.

„Pamatuji si, že poprvé jsem environmentální žal pocítila, už když jsem byla ve školce,“ svěřuje se v dokumentu studentka Dora. Měla pocit, že pro záchranu planety nikdo nedělá dost. Dora je členkou iniciativy Fridays For Future.

Název dokumentu: Apocalypse Now
Autorka dokumentu: Jana Boršková
Dramaturgie: Jakub Horáček
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Zvukový podkres: Dora Fišer
Produkce: Štěpán Ron
Poděkování: Radka Fišer, Matěj Moravanský, Martin Štěpánek

V dokumentu vystupuje také studentka Magda, rovněž členka zmíněného spolku. Na adresu klimatické změny říká, že se bude stupňovat a lidem na planetě zhoršovat život. „Nebudeme moct prožít důstojný život od dětství po klidné stáří, jako to měly generace před námi,“ upozorňuje.

Podobné pocity jsou přitom mezi vrstevnicemi a vrstevníky Magdy a Dory poměrně běžné. „Víc než polovina mladých lidí prožívá extrémní úzkost ze změny klimatu,“ přibližuje v dokumentu psychiatr Jiří Horáček výsledky reprezentativní studie na deseti tisících respondentech ze zhruba deseti států. „Strach mladých lidí z klimatické změny je z velké části oprávněný,“ dodává.

Co studentky a studenti dělají pro to, aby je klimatická úzkost neparalyzovala a aby se jejich strach z budoucnosti nestal patologickým? Jakou roli v tom hrají například protesty? Co si o pocitech studentek a studentů myslí jejich rodiče? A co konkrétně můžeme změnit ve prospěch klimatu? Poslechněte si celý dokument Jany Borškové v repríze.

Spustit audio

Související