Vrah z fakulty koupil brokovnici dva měsíce před činem. Nebyl mi podezřelý, řekl prodávající

Reportéři CNN Prima NEWS mluvili s mužem, který vrahovi prodal jednu ze zbraní, se kterou šel do budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Šlo o takzvanou luparu, tedy zkrácenou brokovnici.

Redakce CNN Prima NEWS mluvila s mužem, který prodal vrahovi z fakulty jednu ze zbraní

Reportéři CNN Prima NEWS mluvili s mužem, který prodal střelci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy jednu ze zbraní, se kterou šel do budovy školy. Šlo o takzvanou luparu, tedy zkrácenou brokovnici. Podle osloveného experta si ji zřejmě koupil s úmyslem připravit se o život.

„Při tom, jak jsme se blížili k němu na ochoz, tak se rozhodl spáchat sebevraždu. Samozřejmě se to nyní vyšetřuje, ale vypadá to, z našeho pohledu, že to byla brokovnice,“ uvedl dříve na tiskové konferenci ředitel Policie ČR Petr Matějček.

Zbraň, kterou masový vrah použil, si měl koupit 12. října, tedy dva měsíce před činem. To se redakce CNN Prima NEWS dozvěděla od muže, který mu jí prodal a z pochopitelných důvodů si přál zůstat v anonymitě. „Je to krátká opakovací brokovnice kategorie B. Má to jen pažbu a předpažbí, s nímž můžete jednoduše zapumpovat a přetáhnout náboj. Tím, že je krátká, tak má nevýhodu v tom, že do ní dáte poměrně málo nábojů,“ vysvětil redakci Zdeněk Charvát, instruktor střelby.

ČTĚTE TAKÉ: Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Prodejci tuto zbraň moc nedoporučují. Právě kvůli tomu, že nemá dlouhou pažbu, není vhodná na sportovní střílení. „Tyto krátké brokovnice jsou charakteristické proto, že si je oblíbily zásahové jednotky třeba na otevírání dveří, aby jim nepřekážely na výstroji, co na sobě nosí, nebo gangsteři, kteří si je schovávali pod kabát. Ale jak je brokovnice krátká a nemá pažbu, tak znemožňuje míření, a i když má krátkou hlaveň, tak nemáte dostatečný efekt na větší vzdálenost,“ pokračoval Charvát.

Inspiroval se v USA?

Podle informací CNN Prima NEWS si masový vrah v obchodě zakoupil pouze jednu konkrétní zbraň a pár krabiček nábojů, možná se snažil vypadat nenápadně. Dohromady jich totiž legálně držel osm.

Podle prodejce zbraní nebyl ničím podezřelý, nebyl jiný než ostatní klienti. Obvykle si tuhle zbraň kupují lidé na ochranu domova, lze do ní dát gumové střelivo, které zneškodní, ale nezabije, vrah měl ale jiný důvod.

„Je to spekulace, ale moje teorie, která se završila tím, že ji použil při sebevraždě, tak byl právě důvod, proč si jí pořídil. S brokovnicí má daleko větší jistotu, že sebevražda bude dokonána správně, a proto krátkou, aby mu to šlo dobře,“ doplnil instruktor střelby.

Možné ale je, že se inspiroval u jedné z největších zahraničních tragédií. „Ve chvíli, kdy jsem tu brokovnici viděl, tak mi naskočila vzpomínka na Columbine High School v Americe, kdy vrazi použili dvě brokovnice stejného typu,“ dodal Charvát.

Už v úterý by měli policisté o celém případu masového vraha zveřejnit nové informace.

Tagy:
brokovnice zbraň masakr vrah střelba sebevražda inspirace motiv USA Praha prodejce Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Matějček Columbine High School instruktor střelby Zdeněk Charvát střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy