×

Další video: Synchronizace menstruačního cyklu v parlamentu! Kdo to Heleně provedl?

Countdown
Zrušit
×

„Vodík je nejstarší prvek ve vesmíru a základ veškeré hmoty. Využít lze pro efektivní ukládání a přesun energie. Pracujeme také na prototypu českého vodíkového auta.“ – Aleš Doucek

Aleš Doucek je vedoucím oddělení Vodíkové technologie a inovace v energetice ÚJV Řež, současně předsedou představenstva České vodíkové technologické platformy. Co nás podle něj čeká v budoucnosti v souvislosti s vodíkem? Jak si s ním rozumí lidské tělo? Umí si již člověk obstarat vodík z vesmíru? A co je hlavním tématem jeho výzkumu?

„Vodík je určitě nejrozšířenější prvek ve vesmíru. Na Zemi ho máme také spoustu, ale ne v čisté formě; je obsažený ve vodě.“ – vysvětluje nejprve Aleš Doucek.

„Když se podíváme do sklenice s vodou (na stole ve studiu, pozn. red.), tak pokud bychom se dívali hodně zblízka, viděli bychom tam těch vodíků (molekul vodíku, pozn. red.) opravdu hodně. U vody se liší příměsi, ale vodík je v ní obsažen vždycky.“ – pokračuje Aleš Doucek.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„Naše tělo si příliš nerozumí s čistým vodíkem, nicméně bez vody bychom žít nemohli. Vodík je spíš než pro naše tělo důležitý pro způsob našeho života – pro energetiku, pro čistou mobilitu, abychom mohli pohánět naše automobily, a podobně.“ – dodává Aleš Doucek s tím, že energii, kterou vodík vytváří ve vesmíru, například na Slunci, čerpáme poté například pomocí fotovoltaických panelů.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

Tento rozhovor vznikl ve spolupráci se společností ÚJV Řež, a. s.

ales-doucekujv-rezoddeleni-vodikove-technologie-a-inovace-v-energetice-ujv-rezceska-vodikova-technologicka-platformavodikvyroba-vodikuvodik-ve-vesmiruelektrinamobilitaenergetikaenergieukladani-elektrinykyslikprumyslxtvx-talkxaver
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.