Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jirkov opraví azylový dům s pomocí Agentury pro sociální začleňování, klienti se dočasně ubytují v hotelu Kavalír

07. ledna 2024
Čtení na 1 minutu
Azylový dům v Jirkově (FOTO: Město Jirkov)
Azylový dům v Jirkově (FOTO: Město Jirkov)
Jirkov na Chomutovsku opraví azylový dům. Klienti se zatím přestěhují do hotelu Kavalír, kde bude dočasně fungovat i v létě méně využívaná noclehárna. Azylový dům může ubytovat až 28 lidí, noclehárna má kapacitu deset lidí. V zařízení jsou ženy i muži. S hotelem má město smlouvu. Oprava potrvá zřejmě od března do listopadu. Kompletní oprava vyjde asi na 23 milionů korun, uvedla starostka Dana Havlátková Jurštaková (ODS).

“Naším plánem je, abychom měli v březnu uzavřenou smlouvu,” řekla starostka. Dodavatel stavby bude mít za úkol zejména snížit energetickou náročnost budovy. To bude spočívat v zateplení, výměně oken a střešní krytiny. Změní se také vytápění budovy z původních plynových kotlů na tepelná čerpadla. Počítá se také s instalací nové vzduchotechniky a fotovoltaických panelů.

Klienti azylového domu najdou dočasné útočiště v hotelu Kavalír. Starostka města Dana Havlátková Jurštaková oznámila, že s majiteli hotelu uzavřela smlouvu o ubytování klientů azylového domu. “Smlouvu jsme podepsali s předstihem, aby se nestalo, že bude ubytovna obsazená,” uvedla podle Deníku starostka, podle které jsou domluvené i paušální platby za ubytování.

Město má na rekonstrukci přislíbenou dotaci kolem 20 milionů korun. “Pro nás je to výhodné, že to zařízení opravíme z větší části z dotace,” uvedla starostka s tím, že finance město získá z Agentury pro sociální začleňování. Dodala, že rekonstrukce azylového domu je nejvyšší investicí letošního roku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon