InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Všeználek

    Čtvrtek 2.5 10:00 - Knihovna, Písek

    Veselé pásmo říkanek, básniček, písniček a tvořivého hraní.

  • Hrátky v knihovně

    Čtvrtek 2.5 9:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lékaři v písecké nemocnici ošetřují v souvislosti s drogami stále více dětí

Primář dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek Karel Chytrý.
 , Autor: Nemocnice Písek

Primář dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek Karel Chytrý.     Autor: Nemocnice Písek

PÍSEK - Stále více dětí končí v písecké nemocnici poté, co si vzaly drogu. Současně se rodí více dětí drogově závislých matek, které mají po narození abstinenční příznaky. Podle primáře dětského a dorostového oddělení Karla Chytrého jde o třicetinásobný nárůst oproti době před deseti lety. V různé formě se to týká jak ilegálních návykových látek, tak těch volně dostupných.

„S pacienty, jejichž hospitalizace souvisí s drogami, se setkáváme několikrát do měsíce. Ať už se jedná o děti, které je samy užily a s následnými potížemi se u nás léčily, nebo o novorozence drogově závislých matek," sdělil primář dětského a dorostového oddělení Nemocnice Písek Karel Chytrý.

Takoví novorozenci se často rodí předčasně a první dny po porodu jeví abstinenční příznaky. „Novorozenecký abstinenční syndrom se projevuje třeba podrážděností, křečemi, poruchami spánku, zvracením a například průjmem. Intenzitu těchto příznaků ovlivňuje druh návykové látky, frekvence užívání i délka závislosti," vysvětlil Karel Růžička, lékař neonatologického oddělení písecké nemocnice.

Podobné symptomy mají děti, které si drogu vzaly samy. „Přijímáme je kvůli křečím, zvracení, úzkostem. Většinou jde o teenagery. A na vině je buď ilegální droga, například pervitin, nebo volně dostupná látka typu HHC, Kratom, nikotinové sáčky, alkohol, popřípadě různé kombinace těchto látek," popsal Karel Chytrý.

Velkému nárůstu dětských drogových případů se tak museli lékaři přizpůsobili už při příjmu pacientů. Zatímco dříve při příjmu dítěte ve špatném stavu nezahrnovali drogu mezi hlavní možné příčiny obtíží, dnes je tomu naopak. „Drogy dnes máme mezi hlavními možnými příčinami a přizpůsobujeme tomu i vyšetřování pacientů. Díky včasné diagnostice můžeme rychleji zahájit léčbu. Ani poté, co vyřešíme akutní stav, ale nemá dítě vyhráno. Aby se k nám s podobnými nebo dalšími navazujícími potíži znovu nedostalo, čeká ho zpravidla dlouhodobá léčba závislosti," podotkl Karel Chytrý.

Internisté, anesteziologové a další odborníci navíc upozorňují na fakt, že drogy dnes v mnohem větší míře neužívají jen děti, problém se týká i dospělých. Omamným a psychotropním látkám se například věnují ve své případové studii lékaři David Randák a Pavel Malina z oddělení klinické biochemie a Ladislav Gergely z interního oddělení písecké nemocnice. Společně popsali případ padesátiletého muže, kterého do nemocnice přijali v bezvědomí.

„Pacient u nás byl hospitalizován už před lety, tehdy měl z neobjasněných příčin horečku. Tentokrát mu z neznámých důvodů selhávaly dechové funkce i ledviny. Předpokládáme, že na počátku tohoto stavu byly drogy, které způsobily takzvaný Serotoninový syndrom. Zjednodušeně, šlo o otravu drogami," řekl primář Pavel Malina.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace