zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Muzikál Heidi v Městském divadle Brno

Heidi (Vizuál Městské divadlo Brno)

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které nese její jméno. Heidi se stala fenoménem, který zná celý svět, a v loňském roce byl odkaz autorky a poselství, které její příběh o „děvčátku z hor“ nese, dokonce zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kniha Heidi vyšla poprvé ve dvou dílech v letech 1880 (Heidi a její roky toulání a učení) a 1881 (Heidi, jak využila, co se naučila). Od té doby byla z němčiny přeložena do více než padesáti jazyků a dosud se po celém světě prodalo více než 50 miliónů výtisků. Příběh byl také několikrát zfilmován a převeden do scénářů pro televizní seriály.

Český čtenář se mohl s Heidi seznámit poprvé v roce 1933 v překladu Boženy Čížkové, české autorky známé pod pseudonymem Fringilla, a podruhé v převyprávění Bohumila Říhy z roku 1971. Čeští dětští, ale i dospělí čtenáři se tak mohli připojit k celosvětovému nadšení z příběhu sirotka Heidi, který díky své bezprostřednosti a dětské čistotě dokáže svět kolem sebe měnit v lepší místo. Muzikálové zpracování německých autorů Michaela Schanzeho a Hanse Dietera Schreeba vypráví události Heidina života tak, jak je známe z knihy. Teta Edith přivede Heidi k dědovi Konrádovi, starému mrzoutovi, který již dávno zanevřel na celý svět. Setkání s vnučkou, která se skamarádí s místním pasáčkem koz Petrem, v něm ale dokáže znovu probudit chuť a lásku k životu. Heidina pozitivní energie a radost, ale také kouzlo neposkvrněné alpské přírody nakonec pomůže i nemocné Kláře, a tak se diváci mohou těšit vskutku na pohádkový konec.

Městské divadlo Brno, respektive inscenační tým kolem režiséra Stanislava Moši uvedl inscenaci již dvakrát v zahraničí. Poprvé v roce 2019 ve Vídni a následně na začátku roku 2023 v Ingolstadtu.
V brněnské premiéře Heidi, která bude prvním českým uvedením, budou ovšem poprvé role dětských hrdinů obsazeny dětskými herci. Divadlo tak logicky navazuje na dlouhodobou činnost, která vyvrcholila uvedením světově proslulého muzikálu Matilda a byla završena i založením vlastní Muzikálové školy.

V titulní roli Heidi se představí Viktoria Abrahám nebo Karolína Čtveráčková nebo Karolina Kabele, její kamarádku Kláru si zahrají Gabriela Čtveráčková nebo Marie Juráčková nebo Laura Mohylová a nezbedného pasáčka Petra Kryštof Helbich nebo Prokop Helbich nebo Matyáš Mičulka. O český překlad se postará Zuzana Čtveráčková, kostýmy vytvoří Andrea Kučerová, scénu navrhne Christoph Weyers, choreografkou inscenace bude Aneta Majerová a hudební nastudování mají na starosti zároveň dirigenti Dan Kalousek a Matěj Voda. V dospělých rolích se diváci mohou těšit na Roberta Jíchu nebo Igora Ondříčka (Dědeček Konrád), Nikol Kratochvílovou nebo Elišku Skálovou (Tetička Edith) a Zdenu Herfortovou nebo Eriku Kubálkovou (Babička).
Česká premiéra HEIDI proběhne na jevišti Hudební scény Městského divadla Brno 20. ledna 2024 od 19:00 hod.

Termíny + vstupenky na www.mdb.cz.

8.1.2024 10:01:52 Redakce | rubrika - Muzikály

Časopis 21 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Muzikály

Slavný muzikál Vlasy

Vlasy

Vlasy
Nastává věk Vodnáře. Slavný americký muzikál z Broadwaye ve filmovém ztvárnění režiséra Miloše Forman ...celý článek



Časopis 21 - sekce

OPERA/ TANEC

Musica Antiqua Praha komplet všech alb

Přebal kompletu

V roce 1982 založil hudebník a muzikolog Pavel Klikar soubor Musica Antiqua Praha, který se rychle stal zjeven celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Al Pacino ve své jediné oscarové roli

Vůně ženy

Vůně ženy
Poslední pánská jízda ve víru tanga, kvalitního jídla, pití a krásných žen. Al Pacino ve své jedi celý článek

další články...