bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak dohnat Roye? Zákrokem snů i tygřím skokem! Měl jsem kliku, culí se Fleury

8. ledna 14:00

Tomáš Zatloukal

551 výher. To byl zhruba šest let absolutní rekord NHL. Do chvíle, než se přes Patricka Roye přehnal Martin Brodeur. Mělo se za to, že legendární "St. Patrick" nejspíš už na druhém fleku vydrží. Jenže tuhle cifru v kolonce trumfů už po víkendu nemá sám. Láska k hokeji natáhla kariéru Marca-Andrého Fleuryho do devětatřiceti, nezabalil to ani po "kruté" výměně do Chicaga. A tak má teď jméno vedle svého dětského idolu. "Velká čest," považuje si toho.

Fleury? 

Opakovaně vypadal odepsaný.

V době, kdy mu v Pittsburghu přivedli ostrou konkurenci v podobě Tomáše Vokouna.  Ve chvíli, kdy v play-off jen kryl záda Mattu Murraymu a své Stanley Cupy s pořadovými čísly 2 a 3 slavil ze střídačky. 

Poté, co Vegas upřednostnilo Robina Lehnera.

Fleury ale vždycky našel cestu zpátky mezi tři tyče. A v noci na neděli vychytal své 551. vítězství v NHL. V 1 003. zápase.

Bylo vydřené a to nejen kvůli tomu, že o něm musel rozhodnout až v prodloužení Marco Rossi (Minnesota díky němu zdolala Columbus 4:3). "Flower" sáhl do svého repertoeáru pro nejznamenitější kusy, aby se po 60. minutě ještě hrálo.

Přehánění? Nekritický obdiv k někomu, koho mnozí mají za přeceňovaného? Mrkněte na zákroky a posuďte sami.

On a night where Marc-Andre Fleury tied Patrick Roy for second all-time in goalie wins with No. 551, he's still pulling off stuff like this.

Just incredible. ???? pic.twitter.com/GlsQOJAqvx

— NHL (@NHL) January 7, 2024

Nejprve Fleury bleskovým přesunem obstál proti přečíslení tři na jednoho. Puk skončil v jeho lapačce a ze zákroku se stala virální senzace.

"Bylo skvělé čapnout kotouč ve vzduchu," lebedil si.

Možná ještě větší humbuk pak udělal na sítích sprint frankofonního Kanaďana v 60. minutě, poté co přehodnotil svou cestu na střídačku a tygřím skokem vyrušil Justina Danfortha natolik, že forvard Blues Jackets minul prázdnou klec.  

Třešnička na dortu? Wild z protiútoku vyrovnali na 3:3!

Ano, Fleury si umí vybrat slabší chvíle, v poslední době už nestačí na mladší konkurenty, ale tohle byly záblesky elitní brankařiny. Přesně díky takovým kouskům, je MAF v akci tak divácky atraktivní.

V pozápasovém rozhovoru se tradičně nechvástal.

Naopak, ukázal smysl pro humor, prodal svůj "americký" úsměv. "Bylo by fajn vyhrát aspoň ještě jeden mač a být o krůček před Patrickem," culil se po 25 úspěšných zákrocích.

Poté vážněji dodal: "Je to pro mě pocta už jen být s ním zmiňován ve stejné větě. Byl jedním z mých idolů, když jsem vyrůstal."

Za 551 výher je vděčný spoluhráčům, současným i těm minulým. "Měl jsem kliku, že jsem v kariéře hrál s tolika skvělými spoluhráči a za vícero skvělých mančaftů." Sympatické a v jeho podání zároveň uvěřitelné.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.