Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel nechce Jurečku komentovat, Piráti jsou smířliví, šéfové STAN i TOP 09 mlčí

  14:28aktualizováno  15:33
Prezident Petr Pavel nebude kauzu kolem večírku Mariana Jurečky v době střelby na filozofické fakultě komentovat, uvedl Hrad. Ke krokům ministra se vyjádřili jeho kolegové z vlády i opozice. Opoziční ANO žádá Jurečkovu hlavu. Šéfové vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i STAN Vít Rakušan mlčí.

„Prezident Petr Pavel nebude kauzu ministra Jurečky komentovat,“ sdělila MF DNES v pondělí Eva Hromádková, pracovnice Odboru komunikace Hradu.

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský nevolá po odvolání Mariana Jurečky kvůli vánočnímu večírku ministerstva práce a sociálních v době střelby na fakultě v Praze. „Nevolám po jeho odvolání, nechci spekulovat, co bych udělal já, v devět byla vláda a tam byl a tam jsem od Policie České republiky dostal informace,“ řekl v pondělí iDNES.cz pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Nerad někoho moralizuji, každý si musí své jednání se sebereflexí vyhodnotit sám. Nicméně i vzhledem k tomu, o jak citlivý kontext šlo, nepovažuji rozhodně postup pana Jurečky a hlavně následnou komunikaci, za správné. Omluva a vysvětlení je rozhodně na místě a to hlavně směrem k lidem, kterým tragédie na FF bolestivě zasáhla do života,“ uvedl v pondělí šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„U případné rezignace nicméně reflektuji i dopady na chod MPSV, kde je nyní rozpracovaná řada důležitých agend včetně reformy důchodového systému, kdy výměna ministra by tyto potřebné věci zpozdila a zkomplikovala. Další kroky jsou na vyhodnocení KDU-ČSL,“ doplnil Bartoš.

„Domnívám se, že účast na večírku a vůbec jeho neukončení byla chyba. Ministr se za ni omluvil a mělo by to být dostačující. Tvrzení o několikanásobném lhaní vnímám jako tvrzení MF DNES a zcela upřímně se v tom tvrzení moc neorientuji,“ uvedl Jurečkův straník poslanec Aleš Dufek, který je zároveň šéfem poslaneckého klubu KDU-ČSL.

ČASOVÁ OSA: Zábava, tweet, lži. Co se dělo od večírku kolem Jurečky

„Pro mne, a nic na tom nemění ani odstup ubíhajících dní, je to velmi emocionální a těžké hovořit o tragédii na Filozofické fakultě. Přinutilo mně to přemýšlet o mnoha věcech, ale také jsem si řekla, ze nebudu nikoho kádrovat. Rozhodnutí je plně v kompetenci Mariana Jurečky,“ řekla v pondělí poslankyně STAN a členka předsednictva hnutí Věra Kovářová.

„Myslím si, že bylo chybou večírek na MPSV nezrušit a pan ministr měl podle mě komunikovat mnohem transparentněji,“ řekl poslanec STAN Lukáš Vlček.

Redakce iDNES.cz a MF DNES oslovila s žádostí o komentář i šéfku TOP 09 a Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou a šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Do vydání článku ale ani jeden z nich neodpověděl.

Ministerstvo si objednalo na večírek cimbálovku i víno od lobbisty, ukázala pozvánka

Místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková míní, že Jurečka resort práce řídí dobře. „To je důležitým bodem v tom, že ho budeme podporovat. Já osobně ho budu podporovat,“ řekla Jelínková, která je Jurečkovou politickou náměstkyní na ministerstvu.

„Nejsem soudce, Marian Jurečka se omluvil, já bych v jeho situaci odstoupila,“ uvedla v pondělí senátorka Jaromíra Vítková zvolená v roce 2022 za KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

„Je důležité, že se za svou chybu, i co se týká komunikace, Marian Jurečka opakovaně omluvil. Chápu, že je vzhledem k rozsahu tragédie na Filozofické fakultě kauza vnímána veřejností velmi citlivě. Znám ale Mariana Jurečku nejen jako nesmírně pracovitého ministra, ale také jako obětavého člověka. Myslím, že by měl ještě dostat šanci získat zpět pošramocenou důvěru veřejnosti,“ řekl stranický kolega Jurečky Vít Kaňkovský.

Každý je nahraditelný, řekl Jurečka. Předsednictvo lidovců ho podpořilo

Měl rezignovat dávno, míní ANO

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš spolu se svými kolegy z opozičního hnutí ANO vyzval premiéra k odvolání Mariana Jurečky. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského řekl, že vnímá jako největší problém způsob, jakým se ministr práce postavil k celé záležitosti okolo večírku na svém resortu.

„Já jsem před chvílí vyzval pana premiéra, aby ho okamžitě odvolal, protože pan Jurečka tady už dva týdny nestydatě lže do očí všem,“ uvedl Babiš. Správně se podle Babiše k věci nepostavil ani premiér Petr Fiala. „Každý může pochybit, ale měl se k tomu postavit jako chlap. Za naší vlády, když se stalo takové pochybení, no já jsem nemilosrdně ministra zdravotnictví Prymulu okamžitě odvolal. Nebo Hnilička, který porušil pravidla, taky okamžitě skončil. Některé chyby není možné jenom omluvit,“ řekl šéf hnutí ANO.

Měl by Jurečka rezignovat kvůli návratu na večírek po střelbe FF UK?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 14. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

K odpovědnosti vyzývá ministra Jurečku i premiéra Fialu také předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Pan Jurečka měl už dávno rezignovat, a pokud to neudělá sám, má být soudný premiér. Dva týdny si tu dělá z celého národa blázny a s každým dalším pokusem o vysvětleni přichází nová lež,“ uvedla v pondělí Schillerová.

„Minimálně panu Jurečkovi připomeneme, jak nekompromisně vyzýval kvůli večírku třeba Milana Hniličku k rezignaci nejen na post šéfa Národní sportovní agentury, ale i na poslanecký mandát,“ doplnila Schillerová. Podle ní ministr práce a sociálních věcí podobně vyzýval Janu Mračkovou Vildumetzovou, která sama rezignovala na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny jen kvůli vazbám svého manžela.

Fiala čeká, že Jurečka vysvětlí veřejnosti okolnosti večírku v den střelby

„Hlavní problém je to, aby se řekla pravda. To je celé. Marian Jurečka se do toho zamotal. Kdyby na začátku řekl, jak to bylo, už to mohlo být vyřešené,“ uvedl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura.

Podle některých dalších lidovců Jurečka pochybil v etické rovině, ale zákony neporušil. Práci v resortu by měl dokončit, míní senátorka Miluše Horská či poslanec Jiří Navrátil.

Vánoční večírek ministerstva se konal 21. prosince, kdy po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zahynulo 14 lidí a 25 bylo zraněno. První zprávy o obětech tragické události se objevily v médiích krátce po 15:30. Jurečka v pondělí zopakoval, že mobil nesledoval a „v plném rozsahu“ se o situaci dozvěděl až v 18:26, kdy si přečetl textovou zprávu o svolání mimořádného jednání vlády.

Jurečka zváží rezignaci, přiznal návrat na večírek a omluvil se. Fiala ho neodvolá

O Jurečkově setrvání ve vládě bude v úterý jednat celostátní výbor lidovců. „Nebudu aktivně dávat návrh na usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání,“ uvedl Jurečka k mimořádnému úternímu jednání širšího vedení strany. Předpokládá, že ještě před výborem proberou situaci i lídři koaličních stran na jednání takzvané K5. Jurečka řekl, že mu někteří členové kabinetu psali. „Nevnímám to tak, že by kdokoliv z koaličních partnerů navrhoval, že by chtěl, abych rezignoval,“ sdělil šéf resortu práce.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v pořadu Partie televize Prima CNN řekl, že je podstatné, že Jurečka uznal chybu a omluvil se. Uvedl, že kdyby měl pocit, že šéf lidovců nemá být ve vládě, už by potřebné kroky podnikl. Je důležité, aby šéf resortu práce záležitost objasnil, dodal předseda vlády. „Dostatečně jsem vysvětlil všechno, co jsem k té události říci mohl,“ řekl Jurečka.

Šéf lidovců a ministr práce čelí kritice za to, že se vyjádřil k resortnímu večírku až po dvou týdnech. Kritici mluví i o tom, že neřekl pravdu. Poukazují na to, že členové vlády a Bezpečnostní rady státu mají informace v reálném čase. „Já jsem neříkal lež. Když dávám vyjádření, tak nelžu... říkám to tak, jak sled událostí byl. Kdybych informace měl, tak jsem udělal jiné kroky,“ řekl Jurečka. Zopakoval, že situaci špatně vyhodnotil. Znovu se omluvil.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...