Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na ME v dráhové cyklistice pojede šestnáct Čechů, ve hře bude i olympiáda

Šestnáct českých reprezentantů se představí na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice, které se uskuteční od středy do neděle v nizozemském Apeldoornu. Ve hře budou nejen medaile, ale také kvalifikační místa na olympijské hry v Paříži.

Jan Voneš
zdroj: czechcyclingfederation.com autor: Jan Brychta

Do konce olympijské kvalifikace zbývají čtyři závody a započítávají se tři nejlepší výsledky. "V tuto chvíli bychom měli místo pro madison a ženské omnium, ale je potřeba ty pozice minimálně potvrdit a v omniu ještě vylepšit, protože nám teď patří poslední postupové místo," řekl reprezentační trenér stíhačů Milan Kadlec. "Právě kvůli bojům o olympijské hry čekám na Evropě skvělou konkurenci," dodal.

Za velký úspěch by považoval umístění mezi nejlepší pětkou. "Určitě by se o to mohli porvat hlavně Jarmila Machačová v bodovačce, Petra Ševčíková ve scratchi nebo Jan Voneš s Barborou Němcovou ve vylučovacím závodě," prohlásil Kadlec.

Jaborníková je na hraně účasti v Paříži 

Udržet naději Veroniky Jaborníkové na olympijské místo v keirinu bude jedním z hlavních cílů zástupců sprinterských disciplín. "Veroniku trápily přes vánoční svátky zdravotní potíže, dokonce s námi ani neodcestovala na soustředění do Švýcarska. Ale naštěstí se její hlavní disciplína jede až v neděli, tudíž bude mít čas se rozjet a dostat do patřičné závodní formy," uvedl reprezentační trenér sprinterů Petr Klimeš.

V olympijském žebříčku je Jaborníková na hraně účasti v Paříži, kde se představí jen osm žen na základě individuálního pořadí. "Rozhodující bude součet na konci dubna, přičemž se počítá mistrovství světa, dvě mistrovství Evropy a dva nejlepší výsledky ze Světových pohárů v posledních dvou letech před olympiádou," vysvětlil Klimeš.

Nástupci silné generace to mají složité

Bitva o účast v metropoli Francie v případě mužů sprinterů je složitější. "Držíme desátou pozici v žebříčku mezi týmy, pojede osm nejlepších. Hodně velkou komplikaci představovalo mistrovství světa, kde se získávají dvojnásobné body. Jenže tam jsme kvůli technickým problémům skončili až jedenáctí. A teď doháníme ztrátu, což je hodně těžké," uvedl Klimeš.

"Je třeba si uvědomit, že skončila silná generace: Tomáš Bábek, Robin Wagner a Pavel Kelemen. Pokud někdo z nástupců pojede v Paříži, půjde o výjimečný úspěch. Start na dalších hrách už je mnohem reálnější," je přesvědčen kouč.

Týmový sprint pojedou Martin Čechman, Dominik Topinka a Matěj Bohuslávek. "Jde o osvědčenou sestavu. Na minulém šampionátu vybojovali sedmou příčku, teď bychom chtěli toto umístění vylepšit," konstatoval Klimeš. V keirinu doufá v případě Čechmana v zopakování loňského pátého místa. "Ve sprintu je pak pozice v nejlepší desítce super výsledek," dodal.

Nominace ČR na ME v Apeldoornu:

Muži: Jan Voneš (scratch, madison), Adam Křenek (bodovací závod), Denis Rugovac (madison, vylučovací závod), Radovan Štec (omnium), Dominik Topinka, Martin Čechman (oba sprint, keirin, týmový sprint), Matěj Hytych, Jakub Malášek (oba 1 km s pevným startem), Matěj Bohuslávek (týmový sprint).

Ženy: Petra Ševčíková (omnium, madison, scratch), Kateřina Kohoutková (madison), Jarmila Machačová (bodovací závod), Barbora Němcová (vylučovací závod), Veronika Jaborníková (sprint, keirin, týmový sprint), Anna Jaborníková (keirin, 500 m s pevným startem, týmový sprint), Natálie Mikšaníková (500 m s pevným startem, týmový sprint).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články