Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ministerstvo si objednalo na večírek cimbálovku i víno od lobbisty, ukázala pozvánka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka foto: ČTK

Dodavatelem vína na večírek ministerstva práce a sociálních věcí, který pokračoval i po střelbě na pražské univerzitě, bylo Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře, uvádí pozvánka. Ten je členem KDU-ČSL a zároveň také Vinařské asociace. S lidovci spolupracují také další členové jeho rodiny, kteří podle zdroje MF DNES bojovali proti zdanění tichého vína.
  16:30

Podle pozvánky, kterou má redakce k dispozici, začalo vánoční setkání na ministerstvu práce a sociálních věcí ve čtvrtek 21. prosince v 15:30. Pozvánka slibovala kromě občerstvení a cimbálové muziky také ochutnávku vína od moravského vinaře Josefa Valihracha z Krumvíře.

Oceňovaný producent z Břeclavska je členem KDU-ČSL a také předsedou Vinařské asociace. Ve vinařství a politice se angažuje také jeho synovec Martin Valihrach, který je také vinař a ve volbách v roce 2021 kandidoval ve sněmovních volbách za KDU-ČSL na jihomoravské kandidátce koalice Spolu.

Pozvánka na večírek ministerstva práce a sociálních věcí

Jeho syn Josef Valihrach mladší byl členem poradního sboru ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, v útvaru pokračuje i pod vedením současného ministra Marka Výborného.

Podle Valihracha mladšího nemá jeho působení na ministerstvu zemědělství nic společného s dodáním vín na večírek ministerstva práce a sociálních věcí. Vinařství jeho otce spolupracuje se státními institucemi dlouhodobě.

„Byli jsme párkrát i na ministerstvu zahraničních věcí. Účastníci se vybírají přes Národní vinařské centrum. Na akce přijede pak jedno nebo více vybraných vinařství. Je to různé,“ uvedl na dotaz iDNES.cz.

Valihrach mladší dále popsal, že je to právě Národní vinařské centrum, které tvoří databáze, na základě kterých si instituce volí dodavatele.

Spolupráce s ministerstvem práce a sociálních věcí podle něj probíhala standardně. „Přišla objednávka, vystavilo se to a zavezlo,“ říká.

Redakce s dotazy ohledně spolupráce s vinařství oslovila také ministerstvo. Resort na otázky do vydání nereagoval.

Vánoční večírek v rezortu práce a sociálních věcí spustil vlnu kritiky ministra Mariana Jurečky, který zprvu nedokázal vysvětlit, proč večírek okamžitě po informaci o střelbě na filozofické fakultě nepřerušil.

Za svůj přešlap se ministr se v neděli v ČT znovu omluvil. Řekl také, že se poradí s celostátním výborem lidovců, zda má rezignovat. Premiér Petr Fiala řekl, že jeho výměnu neplánuje.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....