Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková reaguje na kritiku kvůli neúčasti na pietě v Hradci: Nepovažuji za etické využívat tragédii k zisku politických bodů

08. ledna 2024
Čtení na 3 minuty
Svíčky na pietním místě v Hradci Králové, 7. 1. 2023. Ve výřezu Lucie Fuková, zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny (Foto ve výřezu: Petr Zewlakk Vrabec, foto svíček: Monika Hronová, koláž: Zdeněk Ryšavý)
Svíčky na pietním místě v Hradci Králové, 7. 1. 2023. Ve výřezu Lucie Fuková, zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny (Foto ve výřezu: Petr Zewlakk Vrabec, foto svíček: Monika Hronová, koláž: Zdeněk Ryšavý)
Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková se omluvila za svou nepřítomnost na pietním setkání, které se konalo v v neděli na hlavním nádraží v Hradci Králové. Setkání bylo pořádáno na památku čtrnáctiletého Filipa, kterého ve čtvrtek v podvečer ubodal dvaatřicetiletý muž, údajně narkoman. Fuková tak reagovala na kritiku některých Romů z okruhu politické strany Roma Luma.

“Je mi líto, že jsem se nemohla z důvodů zdravotních komplikací zúčastnit osobně pietního aktu v Hradci Králové. Projevená solidarita je symbolem, že se umíme spojit. Na to jsem velmi hrdá. Pomoc v různých podobách přichází z celé ČR. Chtěla bych ale zdůraznit, že Roma z Pardubic a Hradce Králové byli vždy blízce spolu a budou spolu – likeras pes (držíme při sobě),” uvedla v pondělí na sociální síti Lucie Fuková.

“Já pomáhám v rovině, kterou mi umožňuje a nabízí moje pozice. Tedy hned po tomto strašném činu jsem kontaktovala vedení města Hradec Králové a přes blízkou osobu také rodinu oběti. V současné době vyjednávám o dalších formách pomoci a v případě zájmu o možnosti osobního setkání, na kterém nabídnu a vysvětlím konkrétní pomoc,” dodala Fuková.

“Detaily mé komunikace s rodinou oběti ale nebudu zveřejňovat, ani nijak rozebírat na sociálních sítích, pokud o to neprojeví zájem samotná rodina. S ohledem na zármutek způsobený tímto příšerným činem to nepovažuji za vhodné. Stejně tak nepovažuji za vhodné a už vůbec ne etické tuto tragédii jakkoli využívat pro získávání politických bodů, prosazování svých zájmů či sledovanosti na sítích,” uvedla Lucie Fuková.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny tak reagovala na kritiku některých Romů z okolí romské politické strany Roma Luma. Fukovou a nové členy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny kritizoval kvůli neúčasti na pietním aktu hned v neděli odpoledne v živém vysílání bývalý předseda politické strany Roma Luma a jeden ze současných předsedů Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků.

“Hovada, nic jiného než hovada, hnus jaký jste odporný. Nikdo z nás na to nezapomene, že jste nebyli schopný přijet zapálit svíčku. Zastupujete romskou komunitu v radě vlády, máte tituly a nejste ani schopný přijet! Odpor, fuj, hovada,” řekl mimo jiné v emotivním živém vysílání Cavali. “Neděláte dobře pro Romy, děláte jen ostudu. Jste odpad, za vás se člověk musí stydět,” útočil na členy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny na sociální síti v živém vysílání Marco Cavali.

“Stydím se za naši zmocněnkyni Lucii Fukovou. Je to romská zmocněnkyně bez romského srdce. Tohle vám nikdy nezapomeneme, paní Fuková,” napsala na sociální síť Facebook Dana Chromeková, která je také spojena se stranou Roma Luma. Pod jejím statusem pak někteří vulgárně Lucii Fukové nadávají, další se jí naopak zastávají.

Lucie Fuková dnes také připomněla organizace, které pomáhají po tomto tragickém činu. “V tuto chvíli se kromě romských komunit v Hradci Králové a Pardubicích podílí na pomoci Roma spolek HK a Romodrom. Díky také ROMEA za zveřejnění potřebných informací,” dodala na závěr dnešního vyjádření Lucie Fuková, zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

K tragické události došlo ve čtvrtek 4. ledna kolem půl šesté večer v kolejišti na hlavním vlakovém nádraží v Hradci Králové. Dvaatřicetiletý muž z Hradce Králové podle policie napadl kuchyňským nožem po předchozí hádce čtrnáctiletého chlapce, který na místě následkům zranění podlehl.

Policie útočníka dopadla hodinu po činu a druhý den ho obvinila z vraždy. Soud ho následně poslal do vazby. Podle místních lidí byl pachatel psychicky nemocný narkoman, který velmi často agresivně žebral v okolí nádraží.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon