Ministr obrany USA ležel na JIP, Bidenovi to řekli až za tři dny. Média píší o velké ostudě

Lloyd Austin

Biden nevěděl o Austinovi

Americké ministerstvo obrany minulý týden o hospitalizaci ministra Lloyda Austina ihned neinformovalo ani prezidenta Joea Bidena, zjistila americká média. Podle informací webu Politico a dalších zdrojů se Bílý dům o věci dozvěděl až po třech dnech. Prezidentská kancelář v pondělí nicméně oznámila, že Biden Austinovi nadále důvěřuje a počítá s jeho pokračováním ve funkci.

Sedmdesátiletý ministr aktuálně vykonává svou práci z nemocnice, řekl novinářům mluvčí Bílého domu John Kirby. Do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Marylandu přijali Austina 1. ledna, podle Pentagonu kvůli komplikacím po nedávném chirurgickém zákroku.

O jaký zákrok se jednalo, není jasné. Známé není ani to, kdy bude ministr propuštěn. Podle televize NBC News strávil někdejší armádní generál čtyři dny na jednotce intenzivní péče.

ČTĚTE TAKÉ: Ani Biden, ani Trump. Češi by v prezidentských volbách v USA hlasovali pro synovce Kennedyho

O jeho hospitalizaci se veřejnost dozvěděla až v pátek a podle informací webu Politico a dalších médií na tom byl podobně i Biden. Agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že prezidenta ve čtvrtek informovali jeho poradci Jeff Zients a Jake Sullivan. Austin k věci v sobotu vydal prohlášení, v němž uznal pochybení s ohledem na informování veřejnosti, komunikaci s Bidenem ovšem nezmínil.

Ministr obrany je hned po Bidenovi nejvyšším velitelem americké armády a jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoli krizi v oblasti národní bezpečnosti. Pentagon v pátek uvedl, že Austina byla v souvislosti s hospitalizací připravena zastoupit jeho náměstkyně Kathleen Hicksová. Tu podle zdrojů amerických médií mimořádná situace zastihla na dovolené v Portoriku.

Politico vývoj popisuje jako nemalou ostudu pro administrativu, která si zakládá na své profesionalitě a na týmové práci. Výhrady vůči postupu ministerstva obrany vyjadřují kromě médií také někteří američtí zákonodárci. Senátor Roger Wicker, který je nejvýše postaveným republikánem ve výboru pro ozbrojené síly, označil Austinovo mlčení za nepřijatelné.

Tagy: