×

Další video: Synchronizace menstruačního cyklu v parlamentu! Kdo to Heleně provedl?

Countdown
Zrušit
×

„Nejhorší noční můrou policie je osamělý střelec. Kontrola jen jedné budovy byla nejslabším místem zásahu. Držitelé zbraní by měli projít psychologickým vyšetřením.“ – Robert Šlachta

Česko se vzpamatovává z nejhoršího střeleckého útoku, jaký zažilo. Střelec minulý čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince. Dalo se podle někdejšího elitního policisty a šéfa hnutí Přísaha Roberta Šlachty tragédii předejít a zabránit? Měl by se zpřísnit zákon ohledně držení zbraní? Bude možné podle novely nadále možné si registrovat najednou například sedm zbraní jako nynější masový vrah, jenž zabil i svého otce? Má ho po koupi zbraní začít monitorovat policie? A byl postup policie v pořádku, anebo v něm spatřuje chyby?

„Když jsem byl ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, tak jeden z odborů byl odbor terorismu. A musím říct, že celou dobu jsme se obávali, že by k něčemu podobnému jako na filozofické fakultě mohlo dojít.“ – říká Robert Šlachta.

„Vidíme, co se děje z zahraničí, ve Spojených státech. Tehdy vraždil Breivik v Norsku. Obávali jsme se, v jaké intenzitě by se taková tragédie odehrála, pokud by přišla i do České republiky. Co by bylo motivací pachatele.“ – pokračuje Robert Šlachta.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„Bohužel k takové události došlo. K té nejhorší noční můře pro policii, což je osamělý vlk. A to je ten problém, že u těchto lidí nejste schopni nějakým způsobem dopředu – jakoukoli operativní činností – zjistit, že se na útok připravují, jakou mají motivaci. Jak vždy říkám, když má někdo bolístku na koleni, na rameni, může ji nějakým způsobem opravit, ale když ji má v hlavě, tak je nesmírně těžké s takovým člověkem pracovat.“ – podotýká Robert Šlachta.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

robert-slachtaprisahauoozreditel-uoozvit-rakusanff-ukfilozoficka-fakultasedm-zbranitragedie14-mrtvychpoliciemasakrministr-vnitrastrelbastudentkozakklanovicky-lesgibsxtvalex-mynarovax-talkhouston
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.