Na brněnské informatice je celkem chill

8. 1. 2024 | PR články

DOD FI MUNI 2023
Dny otevřených dveří na Fakultě informatiky MU v tomto akademickém roce již přivítaly více než 600 uchazečů a jejich rodinných příslušníků či přátel. Děkan Jiří Barnat je provedl nabízenými studijními programy a náležitostmi přijímacího řízení. Následovalo představení života na FI studentskýma očima. Zájemce jsme seznámili s vědou, kterou na FI děláme, se zástupci Sdružení průmyslových partnerů i možnostmi zahraničních studijních výjezdů. Jaké novinky jsme hostům připravili, jak se jim u nás líbilo a na co se můžete těšit na třetím, největším Dni otevřených dveří už 26. ledna 2024?

2. listopad 2023 na FI patřil programu prvního Dne otevřených dveří (DOD), který tradičně věnujeme zájemcům o bakalářské studium. Díky souběhu s veletrhem Gaudeamus Brno k nám zavítala i řada přespolních hostů. Více jak polovina z nich se přijela podívat ze Slovenska, což odpovídá i následné skladbě naší studentské obce. „Společně s prestiží fakulty láká studující ze Slovenska i výhodná geografická poloha Brna, stejně jako možnost používat slovenštinu při studiu“, vysvětluje Stanislav Podroužek, vedoucí Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery FI MU.

 Kybernetická laboratoř FI MUNIFoto: Laboratoř kyberbezpečnosti

Uchazeči si na FI každoročně mohou vybrat ze tří dnů otevřených dveří (DOD). Vedle možností studia ukazujeme i široké spektrum vědeckých témat, kterými se zabývají naše laboratoře, ať už tajemství kyberbezpečnosti, příklady interakce člověka s počítačem, nebo třeba zákulisí filmové tvorby každoročního Filmového festivalu FI MU. Nejvíce úspěchu mívá originální program Laboratoře softwarových architektur a informačních systémů (Lasaris), která letos návštěvníky zve do mobilní aplikace simulující rozhodovací procesy na pozadí počítačové hry. Při setkání se zástupci našeho Sdružení průmyslových partnerů se dozvědí o propojení studia s praxí a možnostech spolupráce, např. při psaní závěrečných prací nebo formou stáží.

Přijímací řízení na MUNI nově umožňuje dva pokusy při Testech studijních předpokladů. Započítává se pak ten lepší výsledek. Výhodou FI je široké spektrem možností, jak se na k nám dostat bez přijímaček.

Novinkou v programu DOD pak byl fotokoutek Minecraft FIfoto, který zájemce díky umělé inteligenci přenesl do prostředí fakulty vystavěného ze známých kostiček. V rámci druhého DOD, který proběhl 18. prosince 2023, jsme navíc zařadili debatu uchazečů se studujícími všech čtyř bakalářských programů.

 Debata FI MUNIFoto: Studentská debata, DOD 18. 12. 2023

Ta otevřela témata jako:

  • dostupnost studentského bydlení;
  • flexibilita v sestavování rozvrhu;
  • varianty studijních plánů;
  • možnost změny studijního programu;
  • přátelskost a tolerance fakultního prostředí;
  • možnost začleňování studujících se specifickými potřebami;

…a mnoho dalších. Velký úspěch měl i dotaz na počty opravných termínů během studia a kreativní kombinatoriku studujících při jejich uplatňování.

Celým programem provází současní studující, kteří rádi sdílejí své zkušenosti s životem na FI. Umí poradit v praktických věcech, jako je výběr studijního programu, podání přihlášky nebo hledání ubytování. „Naším přáním je, aby od nás uchazeči odcházeli s konkrétní představou, jak můžeme přispět k jejich úspěšné životní cestě. Chceme být autentičtí a nabídnout setkání se vším, co je při studiu potká a představit příležitosti, které umíme nabídnout“, dodává Podroužek. Na každé z akcí sbíráme zpětnou vazbu, abychom tak uměli reagovat na potřeby uchazečů.

Co říkají ti, kteří už tu byli? Zeptali jsme se, co by o Dni otevřených dveří řekli svým kamarádům:

  • „Super atmosféra a milí nápomocní studenti.“
  • „Dozvíte se všechno, co potřebujete.“
  • „Dobrá zkušenost, doporučuji přijít si to poslechnout“
  • „Že se mi DOD líbil.“
  • „Že udělali chybu, že nepřišli!“
  • „Cool reklamní předměty.“
  • „Zajímavé, sranda a dost informativní“
  • „Celkem chill“

Přesvědčte se sami! Zveme všechny informatické nadšence, kteří uvažují o bakalářském nebo magisterském studiu na FI na třetí Den otevřených dveří – už v pátek 26. 1. 2024 od 13 hodin!

Těšíme se na vás!

 

Autorka: Marta Vrlová, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery

Foto: FI MU

Další články k tématu

Zažij celouniverzitní den otevřených dveří MENDELU

Zažij celouniverzitní den otevřených dveří MENDELU

Přijď ZAŽÍT MENDELU na společný den otevřených dveří všech fakult Mendelovy univerzity. Celý kampus pro tebe otevřeme v pátek 3. února, od 9 hodin v Brně a od 10 hodin v Lednici. Můžeš si vše projít od A do Z a zeptat se na všechno, co tě zajímá. Čekat na tebe bude nejen spousta zábavy, ale hlavně informace …

Staň se ekonomem nové generace, studuj na ECON MUNI

Staň se ekonomem nové generace, studuj na ECON MUNI

Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity je moderní fakulta plná chytrých a inspirativních lidí, která udává trendy ve vědě i ve výuce. Spojujeme excelentní výzkum a kvalitní vzdělávání. Naši odbornost a vědomosti předáváme dalším generacím. Hrajeme fér a jsme otevřeni změnám a novým podnětům. Na studentech nám záleží a podporujeme je ve všem, co potřebují k profesnímu uplatnění i …

Proč jít na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity?

Proč jít na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity?

Láká vás ekonomická sféra? Veřejná správa? Studujte na ECON MUNI! Na našich studentech nám záleží. Chceme, abyste se u nás cítili dobře a dostali kvalitní a praktické vzdělání. Jsme moderní fakulta plná chytrých a inspirativních lidí, která udává trendy ve vědě i výuce. Vždy držíme vysoký standard a svým zaměřením jsme přínosem pro společnost. Jsme unikátní tím, že …