Hlavní obsah

Přehlížená síla. Z promrzlého Winnipegu je teď ledové království

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanaďan zemře a putuje do pekla. Ďábel ho vítá slovy: „Občas to tady dole může být pěkně nepříjemné,“ načež slyší odpověď: „V pohodě, já jsem z Winnipegu…“ Město se špatnou pověstí teď ale zažívá hokejovou renesanci. Žádný tým NHL nemá víc bodů a výher než Jets.

Foto: Darryl Webb, ČTK/AP

Hokejisté Winnipegu Jets se radují z branky

Článek

Šest kousků v Arizoně znamenalo už 26. vítězství týmu, se kterým přitom na startu sezony nikdo moc nepočítal. V loňském play off kanadský klub celkem jasně 1:4 na zápasy podlehl v prvním kole pozdějším šampionům z Vegas, zato teď je z něj hit. „Nejsou jenom dobrý tým, ale hrají asi i nejlepší hokej v NHL,“ uznal po výsledku 2:6 kouč Coyotes Andre Tourigny.

Pokud by měl někdo stroj času a zahleděl se během minulé základní části do letošního ledna, asi by měl nějakou dobu pusu dokořán. Vztahy v kabině byly tehdy vypjaté, největším hvězdám se nechtělo do podpisu nových smluv. Už to vypadalo, že útočník Mark Scheifele a gólman Connor Hellebuyck budou následovat Patrika Laineho či Pierra-Luca Duboise, kteří si vynutili odchod z klubu. Generálnímu manažerovi Kevinu Cheveldayoffovi se ale podařilo podepsat těsně před začátkem sezony oba nejdůležitější borce, a o zábavu je postaráno.

„Kolem Scheifeleho byly nějaké pochybnosti. Ale to je hráč, na kterého se hrozně rád dívám,“ řekl Sport.cz bývalý forvard New Jersey Patrik Eliáš. A to ještě měsíc kvůli zranění kolena nehraje sedmadvacetiletý kanonýr Kyle Connor. „Na ledě si ho pokaždé všimnete, má v sobě takovou nakažlivou radost ze hry,“ dodala legenda Devils.

Některé důležité statistiky přitom současné jízdě Jets skoro až protiřečí. Přesilovky? Desáté nejhorší ze 32 týmů s využitím jen 17,7 procenta. Tak aspoň oslabení, ne? Právě, že ne. Úspěšnost 75,2 procenta, sedmá nejhorší.

Winnipeg se ale může dlouhodobě spolehnout na Hellebuycka, který v roce 2015 vychytal Američanům bronz na mistrovství světa v Praze, a navrch byl zvolen do All-Star týmu turnaje. V NHL se pak rychle zařadil do absolutní špičky. V roce 2020 získal Vezina Trophy a v tuto chvíli je 30letý rodák z Michiganu také největším favoritem na cenu pro nejlepšího gólmana sezony. S 20 výhrami, průměrem 2,27 gólu na zápas a úspěšností zákroků 92.05% na utkání. Ostatně Jets mají i nejnižší průměr obdržených gólů (2,38), ačkoli ve vstřelených brankách (3,38) jsou ‚až‘ devátí.

„Jsem přesvědčený, že tahle sestava má na to vyhrát Stanley Cup,“ řekl před sezonou Helleybuyck. Tehdy to bylo považováno za zdvořilostní frázi, zbožné přání či nepovedený vtip. Teď už se ale s Jets začalo počítat. Během 12 sezon po přesídlení z Atlanty přitom Winnipeg viděl play off jen šestkrát a vyhranou sérii pouze jednou za uplynulých pět let.

Že ve Winnipegu nebylo něco v pořádku, naznačovaly velmi časté kritické připomínky kouče Ricka Bownesse, který je neváhal říkat veřejně, a některé opory v čele s bývalým kapitánem Blakem Wheelerem to nenesly dobře. „Mělo to zůstat za zavřenými dveřmi,“ řekl útočník, který už působí v Rangers.

Bownessovo ‚zhnusení‘ z brzkého konce v play off je ale zapomenuto. „Už je to pár měsíců. Přenesli jsme se přes to,“ řekl 68letý trenér. „Rick bude přísný a spravedlivý,“ slíbil GM Cheveldayoff.

O Winnipegu se tak zase jednou mluví v pozitivních souvislostech. A ne jako o nehostinném promrzlém místě (v pondělí tu bylo minus 18 stupňů) s nejvyšším podílem násilné kriminality ze všech kanadských měst. V červnu už ani třeba nebude kolovat jeden z mnoha vtipů o hokejistech z Manitoby: Jak se říká 23 milionářům u televize sledujícím finále Stanley Cupu? Odpověď: Winnipeg Jets.

Reklama

Související témata: