Dluhový specialista v Centru sociálních služeb Ostrava: Podpora rodin v boji proti předlužení

||Dluhový specialista v Centru sociálních služeb Ostrava: Podpora rodin v boji proti předlužení

Dluhový specialista v Centru sociálních služeb Ostrava: Podpora rodin v boji proti předlužení

2024-01-08T09:48:24+01:008 ledna, 2024|Aktuality|

Exekuce mají značný dopad nejen na život dlužníka, ale také na celou jeho domácnost. Děti předlužených rodičů často hůře prospívají ve škole. Mladí lidé s nízkým vzděláním se hůře uplatňují na trhu práce, a stávají se dlouhodobě nezaměstnanými. Takto dochází k mezigeneračnímu přenosu chudoby. Východisko nabízí nový projekt Centra sociálních služeb Ostrava, které svou nabídku sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi rozšířilo o služby dluhového specialisty.
Okolnosti vzniku projektu vysvětluje Dagmar Sklenářová, která pracuje v Centru sociálních služeb Ostrava na pozici vedoucí sociální služby: „V naší službě představují exekuce závažný problém až pro 70 % klientů. Jedná se o citlivé téma, o němž se rodiny zprvu obávají hovořit. Problém předlužení tak často vyvstává na povrch až ve chvíli, kdy do jejich bytu vstoupí exekutor. To je pozdě! Proto jsme se rozhodli, že náš tým rozšíříme o odborníka, který se vyzná v dluhové problematice a zároveň bude s rodinou pracovat dlouhodobě.“

V čem spočívá tajemství úspěchu dluhových specialistek?

„Na začátku jsme si představovali, že mezi nás přijmeme dluhového experta na plný úvazek, který nám vypomůže v rodinách čelících složité finanční situaci. Nakonec jsme se rozhodli pro model, kdy dluhovými specialistkami se staly dvě klíčové pracovnice na poloviční úvazek, včetně mě. Svou specializaci si budujeme vzděláváním zaměřeným na dluhovou problematiku, ale také sdílením zkušeností z práce v předlužených rodinách,“ doplňuje Sklenářová.
„Vzhledem k tomu, že se jako dluhové specialistky setkáváme s rodinou pravidelně, společně zažíváme vzestupy i pády, můžeme svou práci opřít o vztah založený na důvěře. To je naše tajemství úspěchu! Současně jsme vybaveny znalostmi z mezinárodního programu pozitivního rodičovství Triple P, který se zaměřuje na rozvoj rodičovských kompetencí, a to už od těhotenství či raného věku dítěte,“ popisuje Sklenářová výhody zvoleného modelu.

Motivací k oddlužení může být obnovený vztah k dítěti

Jak práce v rodinách funguje, popisuje vedoucí sociální služby na případu jedné ze spolupracujících rodin: „Babička, která čelí několika exekucím, se stala pěstounkou své vnučky. Mezi oběma však panoval spíše formální vztah, bez vřelosti. Babička z okolí často slýchala, že se o dívku nestará dobře, že není k péči o dítě dost dobrá. Společně se nám podařilo vybudovat u klientky sebevědomí a nové rodičovské kompetence. Vztah mezi ní a vnučkou se zlepšil, čímž se objevila v rodině motivace k řešení finanční situace – nezanechat další generaci dluhy.“
V rámci inovativního projektu Centra sociálních služeb v Ostravě postupně vzniká také metodika, která pomůže pracovníkům sociální služby lépe budovat motivaci a kompetence ke zvládnutí dluhové situace. V rodinách například pracují s graficky názornými materiály, které klienty učí praktickým dovednostem, jako je sestavení rodinného rozpočtu či příprava na nenadálý výdaj.

Jak projekt zapadá do ostatních aktivit sociálního začleňování?

V říjnu loňského roku žilo v Ostravě přibližně třicet tisíc lidí v exekuci. Jak předlužení řešit na území města, popisuje ostravský plán sociálního začleňování, který si klade za cíl snížit do roku 2027 podíl lidí v exekuci pod průměrnou hodnotu v moravskoslezském kraji.
Pomoci tomu má mimo jiné rozšíření kapacit dluhových poraden, ale také projekt dluhového specialisty v Centru sociálních služeb Ostrava, díky kterému zlepší svou finanční situaci až čtyřicet rodin. Plán sociálního začleňování pomáhali městu připravit pracovníci Agentury v rámci projektu Rozvoj systémů pro sociální začleňování.

Zpracoval: Dominik Plíhal

 


Text vznikl v rámci realizace projektu „Rozvoj systémů pro sociální začleňování“ reg.č. projektu CZ.03.02.02/00/22_004/0000366
.