e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Červený Hrádek dostane nový kabát

publikováno: 9.1.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Město Jirkov se v březnu pustí do rekonstrukce fasády zámku Červený Hrádek. Přijde na téměř 23 milionů korun, které zaplatí město ze svého. Práce by měly trvat do října letošního roku.

"Rekonstrukce spočívá především v odstranění starých nátěrů, opravě omítek, výměně dešťových svodů a žlabů, výměně hromosvodového vedení, provedení nového nátěru a drobných restaurátorských pracích. Týká se jen východní, západní a jižní strany zámecké budovy. Barva nové fasády zůstane přibližně stejná, tedy do okrova," vysvětlil mluvčí Jirkova Vladimír Vacula.

Podle odborníků je důvodem nutnosti rekonstrukce nevhodná oprava fasády na přelomu 80. a 90. let minulého století. "Jako fasádní barva byl tehdy podle posudku zvolen nevhodný materiál na bázi akrylátu. Stejně nevhodně se řešily omítky na bázi portlandského cementu ve vysokém poměru," doplnil Vacula. Z těchto důvodů musí dojít po třech desítkách let k další opravě, která zámek zbaví akrylátových nátěrů. Tentokrát bude zvolena vápenná omítka s vrchním silikátovým nátěrem.