Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ta naše armáda česká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency / Public domain

Státní vyznamenání bylo uděleno spoustě osobnostem, ale na občany dnes České a Slovenské republiky, kteří v roce 1968, 1969 bojovali holýma rukama proti tankům, se nějak zapomnělo.

Článek

1939 okupace zbytku Československa nacistickým Německem - Československá armáda v kasárnách. 1968 okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy - Československá lidová armáda v kasárnách, 137 lidí přišlo o život, nespočet raněných. 1969 protiokupační demonstrace - Československá lidová armáda už není v kasárnách, poprvé v historii útočí a to s plnou polní 20 000 mužů, 310 tanků, 200 obrněných transportérů, 2309 vozidel, proti vlastnímu lidu. 7 lidí přišlo o život, nespočet raněných. 1993 - 2024 Českou republiku nikdo neokupuje, žijeme v míru - Česká armáda v kasárnách, v případě napadení naši země a po zkušenostech z minulosti nevím co udělá, možná zase překvapí, ale modlím se aby příjemně.

O událostech z roku 1969 a brutálnímu potlačení protiokupační demonstrace naší armádou, policisty, milicionáři se moc nemluví. Česká republika po třiceti letech od revoluce schválila odškodnění, a i když se nedá vyčíslit cena života člověka který se obětoval pro svou vlast, měla by to být taková satisfakce. Byl jsem zděšen, co naši politici schválili, příbuzní obětí 200 000 korun, což je cena ojetého auta z bazaru, lidé, kteří utrpěli zranění s trvalými následky 90 000 korun, což je cena lepší dovolené, zbývající ranění 40 000 korun, Chorvatsko. No, takže takhle si váží Česká republika lidí, kteří položili život za svou vlast, nebo byli zmrzačeni. Politici o událostech z roku 1969 nemluví, nikdo se nikdy neomluvil, Česká armáda bez vyjádření, Policie ČR jakbysmet, učí se to aspoň ve školách? Nebo jsme tuhle stránku z učebnice dějepisu vytrhli?

Foto: repro: Demonstrace v Československu

21. srpna 1969

Vrazi našich občanů a všichni ti, co mlátili, mučili, nebyli nikdy potrestáni a jistě dostali krásné výsluhy a důchody. Každá společnost má své hrdiny a své zrádce, naše hrdiny známe, naše zrádce známe a vytržená stránka z dějepisu se pomalu ztrácí v čase, nevrátíme ji zpátky do učebnic? Je to jen na nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz