Jan Zajíček byl nadšený dálkoplaz. Miloval pochody na 100 kilometrů

9. leden 2024

Legenda české turistiky Jan Zajíček patřil mezi průkopníky dálkových pochodů. Brdská padesátka, Stezkou brdských partizánů, Okolo Mníšku nebo Zima za sto – to je jen zlomek pochodů, u jejichž zrodu stál. Třikrát obešel tehdejší Československou republiku a celkem nachodil více než 132 tisíc kilometrů.

Jan Zajíček se narodil 31. října 1926 v Sedlčanech, mnoho let žil v Dobříši, kde také 19. února 2007 zemřel. Pracoval jako tavič v Kovohutích v Mníšku pod Brdy a k turistickým trasám okolní přírodou měl vřelý vztah.

„Zorganizoval nesmírný počet pochodů,“ vzpomíná Jiřina Kádnerová, která o legendě české turistiky zpracovala heslo pro Wikipedii. Pochodníci, což jsou lidé, kteří chodí dálkové pochody, si této legendy české turistiky velmi považují. Jan Zajíček je spoluautorem metodické příručky Dálkové pochody – naše láska a vyškolil mnoho svých následovníků. Jeho pokyny k pořádání dálkových pochodů se řídí turisté až v dalekém Japonsku.

Nachodil celkem 132 tisíc kilometrů

Jan Zajíček se aktivně účastnil 854 veřejných pochodů. Mezi nimi bylo i 228 „stovek“, tedy pochodů v délce 100 kilometrů. Tehdejší Československo obešel podél hranic hned třikrát a dvakrát naši republiku přešel od Aše až k Čierne nad Tisou. Celkem na pochodech nachodil více než 132 tisíc kilometrů. Patřil mezi nadšené dálkoplazy.

Jiřina Kádnerová absolvovala 18 stokilometrových pochodů

„Dálkoplaz je slovo, které uznává i Ústav pro jazyk český, a je to výraz pro pochodníka, který jde více než 50 kilometrů,“ vysvětluje Jiřina Kádnerová, která má sama na kontě 18 stokilometrových pochodů.

Dálkové pochody zaznamenaly největší rozkvět v 70. a 80. letech 20. století. Jejich účastníci jsou důkazem, že turistika je skvělý sport, který lze provozovat i ve vyšším věku. „Průměrný věk těch stovkařů nebyl 20 nebo 30 let, ale byl daleko vyšší,“ vysvětluje Jiřina Kádnerová. „Vím, že jedna velmi známá stovkařka paní Křapová, které se mezi námi říkalo důvěrně Babka Křapka, tak poslední stovku šla v 74 letech.

Jan Zajíček se v roce 1967 stal značkařem Klubu českých turistů a trasy značil až do svých 75 let. Za více než 30 let vyznačil 1735 km turistických cest. Ve Státním oblastním archivu v Praze po něm zůstalo 20 krabic, kde najdete medaile, upomínkové předměty, pamětní knihy, popisy tras i základní desatero pro pořadatele dálkových pochodů. Čestný člen Klubu českých turistů získal řadu ocenění, mezi jinými například titul Mistr turistiky i Čestný odznak Vojty Náprstka. V roce 2008 byl uveden do Síně slávy české turistiky.

Spustit audio