Hlavní obsah
Cestování

Pět praktických tipů, jak zvládnout dlouhý let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Gabrielová

Na dlouhý let se vyplatí pečlivá příprava.

Čeká vás cesta letadlem na exotickou dovolenou nebo za prací? Možná se už nyní děsíte rozlámaných zad z nepohodlného sedadla, únavy z nevyspání nebo nafouklého břicha.

Článek

Tento článek o cestovatelských neduzích ale nebude. Na „trmácení“ letadlem se totiž podíváme z jiné stránky. V pěti bodech si povíme, jak si dálkové cestování užít v pohodlí a zpříjemnit si ho už od samého začátku.

1. Začněte s přípravami včas

Nenechávejte přípravy na poslední chvíli. Dovolená by se vám mohla pěkně prodražit nebo v horším případě i významně zkomplikovat. Zkontrolujte si cestovní doklady, řidičský průkaz, a také zda máte všechna cestovní víza – jsou-li nutná. Hlavně zkontrolujte jejich platnost. Mějte doklady na očích, ať je na poslední chvíli nehledáte. Také myslete včas na doporučená nebo povinná očkování. Nemusíte se „nadopovat“ úplně vším, ale třeba žloutenka je velmi dobrý základ – ať už v ČR, v zahraničí nebo v oblacích. Velmi užitečná je i registrace do systému DROZD Ministerstva zahraničí pro včasné varování před nebezpečím ve vaší destinaci.

2. Jak na nic nezapomenout: tip s dekou

Fleecová deka je na cestách (i do teplých krajů) skvělý pomocník. Rozbalte si ji ale už doma! Klidně 14 dnů před odletem a začněte na ni vršit věci, které si plánujete na cestu vzít. Když si vše úhledně rozložíte, budete mít perfektní přehled o tom, co vám ještě chybí nebo naopak zbytečně přebývá. Pak už všechno jen v klidu zabalíte – a to včetně deky. Protože klimatizace ve vlacích, minivanech nebo autobusech v teplých krajích, bývají často nastavené na nemilosrdně polární teploty!

Foto: Jana Gabrielová

Do sebekouzelnější destinace je třeba se nejdřív dopravit.

3. Vyberte si pohodlné oblečení na cestu

Toto v žádném případě nepodceňujte. Určitě si dobře rozmyslete, jestli džíny jsou to pravé. Já osobně bych si je na dlouhé lety nikdy nevzala. Ideální jsou volné, pohodlné střihy a prodyšné materiály. Když vás nic neškrtí, v ničem se nepaříte, je i dlouhé cestování mnohem komfortnější. Dámy mohou zvážit i výběr spodního prádla. Pro lepší cirkulaci krve a lymfy během letu jsou vhodné kalhotky střihu t-front. Používají je pod kostýmy třeba tanečnice nebo baletky, protože prádlo v tříslech netlačí na krevní a mízní cévy.

4. Příruční zavazadlo – vaše oáza během dlouhého letu. Co do něj zabalit?

V letadle bývá často suchý vzduch, nezapomínejte na to. Z vlastní zkušenosti vím, že je dobré mít s sebou vlastní lahev s vodou. Klidně si ji na letiště přineste prázdnou a po odbavení si do ní vodu doplňte. Pítka bývají i v tranzitních zónách na přestupech, takže se nijak neomezujte. Pijte! Vezměte si na palubu i kartáček s pastou. Po pár hodinách letu je příjemné se trochu „zcivilizovat“ a osvěžit alespoň takto. Další dobrou vychytávkou jsou i pantofle, teplé volné ponožky, vlastní deka, deodorant a hydratační krémíky – třeba vzorky z lékárny.

5. Jak se zabavit na přestupu?

Jakmile si projdete všechny obchody, vyřídíte e-maily a ovoníte se v duty free parfumerii, dejte si malou zkrášlovací pauzu před nástupem na další let. Vyčistěte si zuby, opláchněte si obličej, dejte si plátýnkovou masku, relaxujte. Zvolte pár protahovacích cviků, a hlavně si užijte pohyb. Jednak tím prospějete vašemu tělu a lepší cirkulaci krve, ale také se trochu unavíte a na dalším spoji rychleji usnete.

Štastnou cestu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz