Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Z archivu

Pro Asiaty jsme my Evropané velcí smraďoši, říká expert na čich. Proč se lidé nechají tak snadno „vodit za nos“?


Jan Havlíček | foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

Premium Rozhovor
Proč je naše civilizace tak netolerantní k osobnímu pachu? Mají lepší čich lidé s větším nosem? Proč si vůně a pachy pamatujeme tak dlouho? A je rakovina cítit? Rozhovor o čichu, našem nejzanedbanějším a nejméně prozkoumaném smyslu vedla před deseti lety novinářka Alena Plavcová s antropologem a etologem Janem Havlíčkem.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Docent Jan Havlíček, antropolog a etolog, tedy vědec zabývající se člověkem a jeho chováním, mě na rozhovor pozval do své pracovny na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V bludišti starobylého, poněkud zanedbaného domu hledám místnost 227 a z prosklených vitrín na chodbách na mě vyčítavě zírají hvízdáci, lindušky i papuchalkové.

Nic z toho by mi ale nepřišlo tak divné jako to, že když si jdu povídat s odborníkem na roli čichu v lidské komunikaci, bude to u něj tak... páchnout. Že by mi pan docent chtěl něco chemicky sdělit? Například že nemám zdržovat dlouho?

Lidovky.cz: Zita Kabátová mi kdysi říkala, že si pořád pamatuje, jak voněl Oldřich Nový. Proč si vlastně pachy a vůně pamatujeme nejdéle ze všeho?
Zřejmě proto, že naše čichové vjemy jsou velmi blízko našemu emočnímu světu. O čemž svědčí i nervová spojení: smyslové dráhy nejsou u čichu přepojovány do části mozku, který se jmenuje talamus, jako u jiných smyslů, ale jdou rovnou do těch center, která ovlivňují naše emoce.

Takže když ucítíme znovu nějakou vůni, okamžitě se nám vybaví i celá ta minulá situace. A to se stane samo, nemusíme se to záměrně učit. Ale proč je zrovna čich tak propojen s emocemi, je vlastně záhada. Je to jeden z našich nejstarších smyslů.

Lidovky.cz: Proč mi někdo voní i zpocený a jiný mi páchne, i když se myje dvakrát denně?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se