Policie proti univerzitnímu střelci zasahovala správně, rozhodl kontrolní úřad

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zásah byl rychlý a profesionální a v souladu s právními i interními předpisy. Na tiskové konferenci k vyhodnocení zásahu to řekl ředitel úřadu Michal Tikovský. Do budoucna ale policii doporučil lepší krizovou komunikaci. Motiv střelce z FF UK se stále prověřuje, není možné uvést další informace, v souvislosti s Klánovicemi policie ale vyloučila vztahový motiv.

„Úřad vnitřní kontroly provedeným šetřením nezjistil pochybení příslušníků policie. Postup policistů byl v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení. Zásah policie lze hodnotit jako rychlý a profesionální,“ řekl Tikovský.

„I přesto lze do budoucna v podobných situacích doporučit vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými orgány, v tomto případě s vedením fakulty. O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili,“ doplnil ředitel úřadu.

Motiv střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze se stále prověřuje, není možné uvést další informace. V souvislosti s dvojnásobnou vraždou v Klánovicích policie ale vyloučila vztahový motiv. 

Ve všech tragických případech v Klánovicích, na FF UK v Praze i v obci Hostouň je vedeno trestní řízení pro trestný čin vraždy, uvedl Motyka. Potvrdil také, že policie našla v domě podezřelého dopis, totožný u něj nalezla i na FF UK. Obsah nechtěl komentovat. Podle médií se v něm pachatel přiznal ke klánovickému případu.

Dvojnásobná vražda v Klánovickém lese

V pátek 15. prosince policie přijala oznámení svědkyně, která v Klánovickém lese zaslechla střelbu. Policisté následně v lese našli zastřeleného muže a kojence. Podle médií jsou oběťmi vraždy dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera. 

Deník N ve středu 20. ledna s odvoláním na ministra vnitra Víta Rakušana napsal, že policie pachatele stále nedopadla. 

Později téhož dne policisté uvedli, že dvoudenní pátrací akce v Klánovickém lese, do níž se zapojily stovky policistů, skončila bez výsledku. „Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat,“ uvedla policie.

Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.|Blesk:David Malík

Průlom v případu nastal ve čtvrtek po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Střelec totiž předtím, než v Praze zastřelil 14 lidí a pak pravděpodobně spáchal sebevraždu, zabil v Hostouni na Kladensku i svého otce. Při prohlídce místa činu policisté nalezli blíže neupřesněné indicie, které oba případy propojovaly, oznámil ve čtvrtek večer policejní prezident Martin Vondrášek. 

Větší míru jistoty měli vyšetřovatelé už v pátek. Ředitel pražské policie Petr Matějček na tiskové konferenci řekl, že k potvrzení, že klánovickou vraždu a útok na Filozofické fakultě spáchal jeden člověk, zbývá už jen dokončit balistické testy. Ty následně potvrdily, že zbraní nalezenou v Hostouni byly zavražděny oběti v Klánovickém lese. 

Šéf pražského oddělení vražd Aleš Strach si myslí, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Dodal, že podezřelý ze střelby na FF UK patřil už předtím mezi podezřelé v klánovickém případu. „Můžu říct, že nám bohužel chybělo pár dní k tomu, abychom předešli tragické události, která se stala včera (ve čtvrtek)," uvedl.

Podezřelý ze střelby v Klánovicích a na FF UK získal zbraně legálně, nakoupil je v loňském roce, uvedl náměstek. Policie podle něj pracuje s verzí, že si pořídil půjčku. Co se týče použité zbraně, podle Motyky dosud není hotová kompletní balistická expertiza. „Pouze můžu blíže uvést, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, která byla nalezena v bydlišti podezřelého v obci Hostouň,“ poznamenal.

Otázka, zda byl podezřelý psychiatrickým pacientem, se podle Motyky prověřuje a policie ji nyní nebude blíže komentovat.

Aktuálně se v nemocnicích nachází osm lidí zraněných při střeleckém útoku na FF UK, uvedl také. Původně v nemocnicích skončilo 25 lidí.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.