Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Nominace házenkářů na Euro čítá sedmnáct jmen, z toho pouze dvě křídla

Trenér Xavier Sabaté ukázal na 17 hráčů, kteří odcestují na mistrovství Evropy do Německa. Do konečné nominace českých házenkářů se nevešli křídelníci Jan Blecha a Josef Hozman a pivot Matěj Nantl. Tým tak cestuje pouze s jedním levým křídlem, Jakubem Hrstkou, a jedním pravým, Jakubem Štěrbou. Šampionátu se poprvé zúčastní bratrská dvojice Vojtěch a Jonáš Patzelové. Vstup české reprezentace do ME proti Dánům sledujte živě ve čtvrtek od 20:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Tomáš Piroch zakončuje proti Slovensku
zdroj: Česká házená autor: Hana Vrbková

V nominaci nechybí kapitán brankář Tomáš Mrkva. Čtyřiatřicetiletá gólmanská jednička kvůli nespecifikovanému zranění musela už v prvním poločase páteční generálky v přípravě v Maďarsku střídat, věří však, že do čtvrtečního vstupu do šampionátu proti Dánsku bude zcela v pořádku. Dalšími oporami týmu jsou spojky Matěj Klíma, Tomáš Babák a Stanislav Kašpárek.

Sabaté se nakonec rozhodl zúžit nominaci hned o dva křídelníky a vzít na šampionát pouze po jednom pravém a levém křídle. Ze čtveřice pivotů pak vyřadil Nantla. Brankářskou jedničku Mrkvu doplní při zranění Šimona Mizery sedmadvacetiletý debutant na velké akci Jan Hrdlička.

Vedle něj se na závěrečném turnaji představí dalších pět nováčků. Premiéra na šampionátu čeká i pravé křídlo Jakuba Štěrbu, pivota Víta Reichla a spojky Matěje Havrana, Jaroslava Trkovského a Jonáše Patzela, který bude na šampionátu se svým starším bratrem Vojtěchem. Další spojka Lukáš Mořkovský byl v týmu už na předloňském Euru, start si však nepřipsal.

Pouze čtveřice hráčů ze sedmnáctičlenné nominace působí na klubové úrovni v Česku, dva zástupce má Karviná a po jednom pak Lovosice a Zubří. Osm reprezentantů hraje soutěže v Německu.

Český tým vstoupí do mistrovství ve čtvrtek utkáním proti úřadujícím mistrům světa z Dánska. Dalšími soupeři v základní skupině F budou Portugalsko a Řecko, do další fáze projdou první dva celky. Trenér Sabaté poprvé povede české mužstvo na velké akci. Jeho svěřenci celou základní skupinu odehrají v Mnichově.

Nominace na ME:

Brankáři: Tomáš Mrkva (Kiel/Něm.), Jan Hrdlička (Kalisz/Pol.).

Levé křídlo: Jakub Hrstka (DRHV 06/Něm.).

Levé spojky: Matěj Klíma (Lipsko/Něm.), Vojtěch Patzel (Lübeck-Schwartau/Něm.), Dominik Solák (Karviná), Jaroslav Trkovský (Lovosice).

Střední spojky: Jonáš Patzel (Karviná), Tomáš Babák (Bergischer/Něm.), Matěj Havran (Zubří), Lukáš Mořkovský (Zabrze/Pol.).

Pravé spojky: Tomáš Piroch (Plock/Pol.), Stanislav Kašpárek (Dinamo Bukurešť/Rum.).

Pravé křídlo: Jakub Štěrba (Hamm-Westfalen/Něm.).

Pivoti: Vít Reichl (Hüttenberg/Něm.), Štěpán Zeman (Gummersbach/Něm.), Daniel Režnický (Ostrovia/Pol.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články