V případě spojení s Orbeou se sešli dva pořádní držáci. Lotto sponzoruje tým nepřetržitě od roku 1985, což je nejdéle fungující sponzorství v tomto sportu, Orbea zase vyrábí kola od roku 1930. Navíc obě firmy jsou z oblastí, kde patří cyklistika k tomu nejpopulárnějšímu v oblasti sportu. Takže v případě baskické značky je jasné, že její bicykly sedlají i jezdci Euskaltel-Euskadi.

To je tedy podstatná změna u belgického týmu. Ale je jedna z mála. Oba hlavní sponzoři pokračují, dresy, které opět vyrobil Vermarck, doznávají jen drobné změny, Ekoï nadále dodává přilby a brýle, u týmu se vyměnilo jen pět lidí a odchod Caleba Ewana po pěti letech spolupráce už není až takovou ránou, protože v uplynulé sezóně vyhrál pouze jednou a to ještě nepříliš významnou belgickou jedničkovou jednorázovku.

Kromě De Lie (na titulním snímku uprostřed), podle UCI bodů světové desítky loňské sezóny, nemá tým ve svém středu nějaké superstar, takže působí trochu marketingově nenápadně, ale má řadu výborných jezdců, kteří přinášejí do společné pokladny spoustu velmi dobrých výsledků, resp. zviditelňují tým bojovným pojetím závodění. Výsledkem je pak ono skvělé umístění mezi světovými týmy.

415683560_844813604321627_7409031810672366714_n - kopie.jpg

V sezóně si připsali celkem 21 prvenství, z nichž deset padá na vrub Arnauda De Lie. O zbylých jedenáct se podělilo devět cyklistů. Nejcennější mezi nimi jsou ty z nejvyšší kategorie, tedy vítězství Andrease Krona ve druhá etapě Vuelty a prvenství Arnauda De Lie při GP Québec.

Jak vidno De Lie, kterému bude v březnu teprve 22 let a jenž ještě před dvěma lety závodil za Lotto Soudal U23, v jehož dresu si doslova přivlastnil etapák Okolo jižních Čech, je už nyní hvězdou první velikosti nejen belgického týmu. Je mužem spíše jednorázových závodů, přičemž mu vyhovují především náročné klasiky, ovšem nikoli s těžkými dlouhými kopci. Ale čím náročnější profil, dlažba i závěr závodu, tím lépe pro něj. Protože přesně po takovém průběhu mu ve spurtu může konkurovat jen málokdo.

Za dva roky tak nasbíral 19 prvenství a s hodně velkými ambicemi se může pustit do rozbíhající se sezóny. Těšme se v jeho podání především na jarní belgické klasiky s vrcholem na Flandrech a Roubaix.

2023.jpg

De Lie 2023

Velmi podobným typem jako De Lie je ale i Florian Vermeersch (mj. 2. Okolo Beneluxu 2.UWT i na MS v gravelu), týmová dvojka, která v tandemu s De Liem může předvést právě na belgických klasikách, které mají pro belgické týmy snad větší prestiž než samotná Tour de France, velké věci. 

Zvláště když mají do party další výborné borce pro tento typ závodů jako je Milan Menten (mj. vítěz Le Samyn 1.1), Jasper De Buyst (3. GP Valonska 1.Pro a 5. při Bretagne Classic 1.UWT) či Brent Van Moer (3. Okolo Valonska 2.Pro). A to k nim dorůstá další Belgičan, kterého si vychovali v devo týmu, teprve 20letý Alec Segaert (evropský šampion U23 v časovce a 2. na MS v téže disciplíně).

Tenhle tým, který má ve 29členném kádru pouze 9 cizinců, ale nestaví jen na domácích ranařích. Do kopců a na celkové pořadí etapáků tu mají Dána Andrease Krona (kromě etapy na Vueltě také 4. na Amstelu 1.UWT, 9. na ME a 10. na Lombardii 1.UWT) a opět domácí borce Maxima Van Gilse (6. v Ománu 2.Pro, 7. na Amstelu a 8. na Valonském šípu, oboje 1.UWT), či Lennerta Van Eetvelta (3. na Sibiu Tour 2.1 a v etapě na Vueltě).

415952763_844813457654975_5508711904436771928_n.jpg

De Lie a Andreas Kron

Kromě De Lie se v týmu najde pár rychlých mužů, ale počítat je do absolutní špičky v tomto oboru nelze. Takže pravděpodobně buď pomáhat nebo závody nižší kategorie.

No a pak tu jsou i postarší borci, kteří jsou vděčným objektem zájmu diváků. Pro svou urputnost a bojovnost, která se přetavuje do nekonečných pobytů v únicích, v nichž se mj. starají o skvělou propagaci týmu. Máme tím na mysli především tempaře a tedy i výborného časovkáře Victora Campenaertse, který jen v loňské sezóně byl z osmi etap Critéria du Dauphine třikrát a při Tour de France pětkrát v dlouhém denním úniku. A s ním také o pět let staršího 37 letého Thomase De Gendta, který po 19 profi sezónách, z nichž posledních 10 strávil u Lotta, oznámil po sezóně 2024 ukončení aktivní kariéry.