Ruský soud poslal do vazby Američana, úřady ho viní z pokusu o prodej drog

foto Ilustrační foto - Američan Robert Woodland Romanov na archivním snímku z roku 2020. 

Moskva - Moskevský soud poslal do vazby amerického občana na základě obvinění z pokusu o výrobu a prodej drog, informovala dnes ruská státní agentura TASS. Podrobnosti k obvinění úřady nesdělily. Dvaatřicetiletému Robertovi Romanovovi Woodlandovi může hrozit až 20 let vězení, poznamenala agentura Reuters, podle níž facebookový profil s jeho jménem naznačuje, že v Rusku pracuje jako učitel.

Podle zpravodajského serveru Mash policie muže zadržela 5. ledna. Ve vazbě zůstane na základě rozhodnutí soudu do 5. března, napsal TASS. Woodland má zřejmě dvojí občanství, kromě amerického také ruské, podotkl Reuters, podle něhož se obviněného zatím nepodařilo ve vazbě kontaktovat.

"O zprávách o nedávném zadržení amerického občana v Rusku víme," uvedlo americké velvyslanectví v Moskvě. "Při zadržení občana USA v zahraničí jsou naše velvyslanectví a konzuláty vždy připraveny poskytnout veškerou odpovídající konzulární pomoc. S ohledem na ochranu osobních údajů nemáme v tuto chvíli žádný další komentář," dodalo.

Agentury Reuters a AP upozornily, že jeho jméno se shoduje se jménem muže, který v roce 2020 řekl listu Komsomolskaja pravda, že pochází z Permské oblasti na Urale a v 90. letech 20. století ho z tamního sirotčince adoptovali Američané, s nimiž pak žil v USA. Své adoptivní rodiče označil za úžasné, ale chtěl vyhledat biologickou matku v Rusku, a tak se vrátil. Nakonec se s matkou setkal v show ruské televize a v původní vlasti se rozhodl zůstat.

Spojené státy obviňují Rusko z neoprávněného věznění několika svých občanů a vyzývají k jejich propuštění. Týká se to novináře Evana Gershkoviche, kterého tajná služba FSB zatkla loni v březnu na Urale a obvinila ho ze špionáže. Žurnalista zůstává ve vazbě a stejně jako jeho zaměstnavatel - deník The Wall Street Journal (WSJ) - vinu popírá. Od roku 2018 v Rusku vězní bývalého vojáka Paula Whelana, kterého v roce 2020 soud poslal na 16 let do vězení za špionáž. Také Whelan obvinění odmítá.

Loni v červnu ruské bezpečnostní složky zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která jinak žije v Česku. Také ona zůstává ve vazbě. Žurnalistku, která pracuje pro stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF), obvinili v říjnu z toho, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka, jak ukládá ruský zákon.

Spojené státy po vypuknutí války na Ukrajině opakované vyzvaly své občany, aby z Ruska odcestovali. Zmiňovaly v jejich případě také riziko svévolného zadržení ze strany ruských úřadů. Analytici poukazují na to, že Moskva může vězněné Američany využívat k vyjednávání poté, co napětí mezi Washingtonem a Moskvou vzrostlo po ruské invazi na Ukrajinu. Nejméně dva američtí občané zatčení v Rusku v posledních letech - včetně známé basketbalistky Brittney Grinerové - byli vyměněni za Rusy vězněné v USA.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď